Последни новини
Home / Законът / Експерти и родители до Борисов: Не „отваряйте“ държавата безусловно, ще компрометирате усилията срещу Ковид досега

Експерти и родители до Борисов: Не „отваряйте“ държавата безусловно, ще компрометирате усилията срещу Ковид досега

Defakto.bg

Екипът на Science in the Crisis* и Родители за безопасно образование  в открито писмо да премиера и правителството категорично се противопоставят на намерението на Борисов  от 21 декември противоепидемичните мерки срещу Ковид-19  да бъдат премахнати, съобщават от двете организации.

Премиерът  Бойко Борисов вчера оповести, че  ако тенденциите за лек спад на новозаразените продължат, яслите и градините ще отворят още на 14 декември, а на 21 декември всички нови ограничения ще отпаднат безусловно. „Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите е 21 декември да отворим отново всичко. Не искаме това да продължава дълго, за да задължим следващите поколения. Броят на оздравелите вече е много и най-добрата антикризисна мярка е отваряне.

На 14-и, ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите, но това е под условие на 14-и.  На 21-и пускаме, това е най-добрата антикризисна мярка. Ние трябва да свикнем, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха, лекуват“, каза Борисов.

Без да е ясно по кой закон вървят ръзпорежданията на  Борисов за лекари и министри,   се разбра, че съображенията му не са свързани със здравето на хората, а по  икономически причини.   Затварянето на училища, детски ясли и градини, молове и търговски центрове беше въведено от вечерта на 27 ноември и според здравните власти до 21 декември би трябвало да има резултат и тогава се очаква поетапно отхлабване на мерките.

Намеренията на министър – председателят Борисов да „отвори“ изцяло държавата след 21 декмври, а яслите и детските градни още от 14 декември, срещат съпротива. В писмо до него и правителството,  Екипът на Science in the Crisis и Родители за безопасно образование категорично се противопоставят на намерението на премиера от 21.12 противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 в голямата си част да бъдат премахнати. „Подобно решение по никакъв начин не кореспондира с реалната епидемична обстановка и излага на огромен риск живота и здравето на целия български народ“, казват в открито писмо те.  Няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва, сочат те.

Недопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хиляди човешки животи“, се казва още в писмото.

Ето и цялото му съдържание:

Уважаеми господин премиер,
Уважаеми дами и господа министри,
Екипът на Science in the Crisis и Родители за безопасно образование категорично се противопоставя на намерението на премиера от 21.12 противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 в голямата си част да бъдат премахнати. Подобно решение по никакъв начин не кореспондира с реалната епидемична обстановка и излага на огромен риск живота и здравето на целия български народ.
Статистическите данни са абсолютно категорични: няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва. Затова липсва повод за разхлабване на ограниченията.
1. Според данните броят на потвърдените случаи намалява, което се дължи на наложените в края на месец октомври ограничения. Сериозен проблем за обективна оценка на този показател и за изкривяването на статистиката е продължаващо четвърта седмица намаление в броя на направените PCR тестове, както и все по-масовото ползване на бързи антигенни тестове, които не са част от официалната статистика. Процентът положителни тестове е един от двата останали сериозни индикатори за разпространението на вируса. Изключително високият дял на позитивни проби означава, че вирусът циркулира свободно в популацията и триседмичните частични мерки трудно могат да го поставят под контрол. Критерият на ECDC за висок процент положителни тестове е над 4%.
С оглед на това може да се направи изводът, че реалната заболяемост остава скрита. Единственият начин разпростанението на вируса да бъде ограничено е наложените със Заповед на министъра на здравеопазването противопидемични мерки да останат и след указания срок (21.12.2020). Крайно необходимо е резултатите от антигенните тестове да станат част от официалната статистика, която отразява заболяемостта в страната. Осезаем, реален и продължителен ефект върху потвърдените нови случаи от последно въведените мерки не може да се очаква, ако те бъдат премахнати.
2. Броят на хоспитализираните достигна 7000 души. Това е най-високият дял на настанени в болница от началото на пандемията. Допълнителен проблем е заразеният медицински персонал, което оставя цели отделения и клиники без възможност да лекуват пациенти. Интензивните също са на най-високите си стойности за последните 9 месеца.
3. Значителният брой заразени медицински работници остава. Делът на здравните работници в общия брой нови случаи расте, като се увеличават и починалите
от вируса медици. Капацитетът на здравната система се определя именно от човешкия ресурс, като изваждането от кабинети и болници на толкова много специалисти поставя в риск възможността за предоставяне и на първична медицинска помощ. Здравната система трудно ще се възстанови при тези човешки загуби, което и занапред ще оказва влияние върху смъртността на пациенти, страдащи от други заболявания. В настоящата ситуация сме свидетели на факта, че заради претоварването на болничните заведения и недостига на медицински кадри много хора не могат да получат необходимата медицинска помощ и умират пред болниците, в линейките или в домовете си, докато чакат спешна помощ.
4. Починалите продължават да се увеличават, като през изминалата седмица броят им за седма поредна седмица расте и поставя антирекорди. Увеличението на смъртните случаи от COVID-19 е част от общия ръст на този показател в страната. Усложнената епидемична обстановка е предпоставка за висока скрита смъртност от вируса поради невъзможност за предоставяне на бърза и ефективна медицинска помощ. Увеличава се и косвената смъртност заради претоварената здравна система. Ефектът от мерките може да бъде оценен обективно само чрез анализ на смъртността, която не се влияе от тестването. Тя и процентът положителни проби остават сравнително обективните показатели за разпространението на вируса. Все по-често се съобщава за загинали хора без придружаващи заболявания, за млади хора и дори за деца. Увеличава се броят на починалите медици, учители, преподаватели. Освен в чисто човешки план тези факти поставят остро въпроса за бъдещето на обществото ни. Тези професионалисти се изграждат с години и не могат да бъдат заменени лесно и бързо. Това ще окаже въздействие и върху икономическата ситуация в дългосрочен план, която трудно ще се възстанови след нанесените човешки загуби.

Недопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хиляди човешки животи.

Въз основа на всички заключения, направени дотук, както и на показаните в публичното пространство нарушения на противоепидемичните ограничения, категорично настояваме за удължаване периода на мерките и след 21.12.2020г. и за засилен контрол върху спазването им.
Уважаеми господин премиер,
Уважаеми дами и господа министри,
Живеем във време, което е изпитание не само за физическото оцеляване на хората, но и за човечността, която всеки от нас носи в себе си. Напълно осъзнаваме икономическите проблеми, които възникват от налагането на рестрикции, но точно в такива моменти сме длъжни да докажем, че преди всичко сме хора, които могат и трябва да изпитват емпатия към другите, да се грижат за тях, да направят правилното, независимо от трудностите. И това, което трябва да направим, е преди всичко да спасим живота на хората, да опазим живи нашите родители, нашите деца, нашите семейства, близки и приятели, защото по-голяма ценност от здравето и щастието на хората, които човек обича, няма.
Наближават едни от най-светлите празници – Бъдни вечер и Коледа, в които си пожелаваме здраве, обич, доброта и вяра. И точно сега можем да превърнем пожеланията си в действия, да превъзмогнем егото си и да отправим погледа си към ближния така, както ни учи вярата.

07.12.2020 г., Родители за безопасно образование
София Science in the Crisis

 

*Eкипът на Science in the Crisis се  състои от лекари, университетски преподаватели, учители, математици, културни дейци и специалисти по статистика и социални науки, ученици, студенти, родители и лично ангажирани в борбата с пандемията граждани. Работата на екипа е  в посока изготвяне на противоепидемичните мерки в училищата и общите за страната, както и контрола върху тях, съвместно с МЗ и МОН.

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.