Последни новини
Home / Законът / Кадровиците ще питат НОЩ за ваксините срещу Ковид за съдебната власт

Кадровиците ще питат НОЩ за ваксините срещу Ковид за съдебната власт

Defakto.bg

Да се отправи запитване до Националния оперативен щаб какви са предвижданията за ваксиниране срещу Ковид-19 на магистрати и служители.

Това реши, без гласуване, Съдийската колегия на ВСС и възложи работата на главния секретар на съвета.

Въпросът бе поставен от Севдалин Мавров, който заяви, че, доколкото е публично известно, съдилищата и прокуратурите не фигурират в националния план за ваксиниране (сред първите групи). И това е така – според разписаните в плана първи пет фази ваксините ще са за медици, медицински персонал, зъболекари, фармацевти; следват социалните институции, учители и преподаватели и персоналът на фермите за отглеждане на норки; в трета фаза са „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“ – говореше се основно за полицаите; после са хората над 65 г. и такива с придружаващи хронични заболявания, петата фаза е за „уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот“.

Съдилищата и прокуратурите също са „на първа линия“, като на места условията са работа наистина опасни, подчерта Мавров. Даде за пример специализираните съдилища и наказателното отделение на Софийския районен съд (където няма отваряеми прозорци за проветряване) и предложи да се иска „да се проведе ваксинацията в определени съдилища, където има нужда“.

Олга Керелска, от своя страна, каза, че би било най-добре официално да се поиска включване на третата власт в плана за ваксиниране.

Даниела Марчева додаде – главният секретар на ВСС да поиска информация от НОЩ за плана за ваксините, количествата за съдебната система и едва тогава да преценим за кои да се разпределят.

Атанаска Дишева предупреди, че е опасно да се „категоризират“ съдии и служители по застрашеност, тъй като не е ясно по кои точно критерии „ще ги подредим“. Даде пример – отваряеми прозорци не са единствен критерий, такъв е и възрастта, но пък тогава трябва да се добавят и придружаващи заболявания и т.н. Не възрази обаче ВСС да пита за предвижданията за ваксиниране на съдебната власт.

Някои отговори

В „Ковид точката“ на днешното заседание на Съдийската колегия бяха докладвани и два отговора – на председателя на Окръжен съд-Пловдив и на Софийския апелативен съд.

Повод за тях са дискутираните миналия вторник сигнали от адвокат Емилия Недева и от Наказателната колегия на ВКС.

Адвокат Недева бе сезирала колегията за неизпълнение на изискванията за диcтaнция и други мерки при проведено заседание в ОС-Пловдив,  ĸoeтo пocтaвя пoд pиcĸ здpaвeтo и живoтa нa явявaщитe ce cтpaни пo дeлa.

В отговора оттам се заявява, че специално зала 2 на Съдебната палата в Пловдив, където е било проведено въпросното заседание по наказателно дело отговаря на изискванията за спазване на противоепидемичните мерки, гарантирано е 2,4 метра отстояние между присъстващите и още по-голямо между банките, тъй катто залата е широка около 8 метра и дълга около 11 метра. Като на заседанието са били призовани единствено страните по делото, а възражения не са били правени.

От името на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС пък Лозан Панов бе уведомил председателката на САС Даниела Дончева, отговорна за стопанисването на Съдебната палата в София, че не се спазват задължителните предписания на здравния министър за дезинфекциране на сградата, недопускане на посетители без маски, за липса на дезинфектанти за тях, както и на организация, която да не позволява струпването на много хора.

В отговора на Дончева се заявява, че в разискването на Общото събрание на Наказателната колегия, според нея, не се засягат въпроси за дезинфекцията на общите части на палатата. Както и че всички входове на сградата са оборудвани с дезинфектанти, за движението в сградата има поставени стрелки по стълбищата и коридорите, както и поставени обозначения за отстоянието от метър и половина.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.