Последни новини
Home / Законът / Облекчен режим на достъп за адвокати до съдебните сгради в столицата

Облекчен режим на достъп за адвокати до съдебните сгради в столицата

Defakto.bg
Адв. Ивайло Данов, председател на САК

На централния вход на Софийския районен съд – Наказателно отделение,  от вчера 7 декември  2020 г. работят два скенера за достъп в сградата в пиковите часове – от 08.30 ч. до 10.30 ч. и от 13.00 ч. до 14,30 ч.

В Съдебната палата също от вчера са разширени времевите интервали, когато ще работят двата скенера на централния вход  –  от 08.30 ч. до 10.30 ч. и от 13.00 ч. до 14.30 ч. 

За сградата на Софийския районен съд – Гражданско отделение, директорът на Главна дирекция „Охрана“  e наредил  да се създаде организация и от 04 януари 2021 г. входът  да  функционира за сградата от ул.”Баба Илийца”.

По-облекчените мерки за достъп на адвокатите в съдебните сгради  бяха постигнати след интензивни разговори на председателя на САК адв.Ивайло Данов с министъра на правосъдието Десислава Ахладова и главния директор на ГДО главен комисар Георги Жеков.  На 14 октомври т.г.  след множество срещи и разговори бе осигурен втори скенер за  достъп на адвокатите до институциите в столичната Съдебна палата.   Това стана включително и след остро възражение на  Софийския адвокатски съвет (САС)  до Министерството на правосъдието и др. срещу трудното влизане на  адвокатите  в съдебните  сградите в столицата.  В него   САС бе категоричен, че  извънредна епидемична обстановка не бива  да възпрепятства изпълнението на конституционните задължения на българските адвокати да оказват правна помощ на гражданите и юридическите лица, в т.ч. и чрез процесуално представителство.  Посочен бе и друг принципен аргумент, в който Столичаната колегия откри  недопустима дискриминация: „Адвокатите и прокурорите са страни в съдебния процес, но достъпът до съдебни, особено сградите на Софийски районен съд и Съдебната палата,  е силно затруднен само за защитниците, които са  принудени често да се редят на дълги опашки, за да влязат в съдебните зали“.  

Последва разбиране от страна на новия  министър на правосъдието Десислава Ахладова и на практика въпросът бе раздвижен.  От години адвокатите настояват да имат свой вход в сградите на Софийския районен съд,  но преговорите за по-удобен достъп на адвокатите в съдилищата продължат,уверяват от  САК.

Пълната заповед № 3-2000/03.12.2020г. на Главния директор на ГДО тук :

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.