Последни новини
Home / Законът / Отмениха наказание на инакомислеща съдийка от Апелативния специализиран съд (допълнена)

Отмениха наказание на инакомислеща съдийка от Апелативния специализиран съд (допълнена)

Defakto.bg
Даниела Росенова

С 11 гласа “за” Съдийската колегия на ВСС отмени наказание на Даниела Росенова от Апелативния специализиран съд.

Става дума за санкцията “забележка”, наложена със заповед на председателя Георги Ушев на 14 октомври.

Дебатът на кадровиците бе на закрито, такива са законовите правила за дисциплинарните им решения. Така не стана ясно за какви провинения е била санкционирана Росенова и с какви мотиви наказанието е отменено. Решението на колегията обаче може да се оспори пред Върховния административен съд.

По-късно от ВСС съобщиха:

Съдийската колегия на ВСС прие становището на дисциплинарния състав по делото, който прави извод, че не е доказано извършването от страна съдия Росенова на посоченото дисциплинарно нарушение, а издадената заповед на административния ръководител на АСНС не е обоснована от фактическа и правна страна, поради което и на основание чл. 314, ал. 4, предложение второ от ЗСВ следва да бъде отменена“.

Даниела Росенова бе първият председател на АСНС, след което съдебният съвет не я преизбра на длъжността.  Напоследък тя се запомни с “особени мнения” за мерките по шумни дела, т.е. оставаше несъгласна с мнозинството в състава. Сред тях бе “особеното мнение” за “задържането под стража” на Лиляна Деянова и съдружника й Мартин Димитров, постановено от АСНС. Росенова смяташе, че няма убедителни данни който и дае  от тях да е извършил престъпление.

Тя бе останала на “особено мнение” и за продължаване на ареста на бившия министър Нено Димов, мотивирано от състава на АСНС с аргумента, че има опасност да извърши ново престъпление, тъй като с действията си накърнява авторитета на правителството.

За 19 януари бе отложено произнасянето на Съдийската колегия по дисциплинарното дело срещу Любка Голакова от СГС. Производството е за нейни просрочия като съдия в СРС, за тежестта на които с днешна дата се спореше и при гласуването на атестацията на тази съдийка. В крайна сметка Голакова получи оценка “добра” от 90 точки, една точка не стигна за най-високата оценка “много добра”.

About De Fakto

Проверете също

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират  заседанието на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, …

15 години след трагедията, окончателно: Без виновни за падналата сграда на “Алабин” и двойната смърт под руините

Наказателният процес за срутването на сграда на централната столична улица “Алабин”, при което загинаха Деница …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.