Последни новини
Home / Законът / Групови поощрения от по 2 000 лева за окръжни и районни прокуратури, включително Специализираната (допълнена)

Групови поощрения от по 2 000 лева за окръжни и районни прокуратури, включително Специализираната (допълнена)

Defakto.bg

Без наказания за бившия зам.-районен прокурор на Казанлък Кацаров, няма „субективен състав“ на нарушението

Групови парични поощрения на „структурни звена“ от по 2 000 лева глаува Прокурорската колегия по предложение на Иван Гешев.  Мотивът е „за срочно и професионално изпълнение на важни служебни задачи и трайни резултати“.

Наградените са окръжните прокуратури във Варна, Пловдив, Бургас, както и районната прокуратура в Кюстендил и СРП. Плюс Специализираната прокуратура и СГП, както и следствените отдели към спецпрокуратурата и Военно-окръжната прокуратура в София.

Добавки за коледните премии на „спецовете“

Обсъден бе и „спецказус“ за коледните премии на обвинители от специализираната и апелативната спецпрокуратури, които през годината са били командировани и другаде, назначени са по-късно или са преместени и повишени в течение на годината. За тази година Пленумът на ВСС вече гласува по 3 заплати допълнителни възнаграждения за спецмагистрати и слружители и по заплата и половина за останалите. В крайна сметка Прокурорската колегия реши, че при определянето на премиите ще се взема предвид отработеното време в СП и АСП, но трябва да се съобразява и становището на ръководителите на двете спецпрокуратури.

След заседанието от ВСС излязоха със съобщението:

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет измени и допълни Правилата за индивидуална оценка на резултатите от дейността на магистратите и съдебните служители в Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел в Специализирана прокуратура за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения по чл. 233, ал. 6 и чл. 345, ал. 5 от Закона за съдебната власт, приети с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 33/06.11.2019 г.

Допълнения има в чл. 3, ал. 4, като текстът придобива следното съдържание:

„Индивидуалната оценка и размерът на допълнителното възнаграждение на магистрат, преместен на длъжност или командирован да изпълнява функциите си в Апелативната специализирана прокуратура, Специализираната прокуратура и Следствения отдел в Специализираната прокуратура, се изготвя и определя съобразно настоящите правила и отработеното от тях време през оценъчния период в съответната специализирана прокуратура.

При определяне на размера на допълнителното възнаграждение текущо за годината се съобразява с отработеното време в специализиран орган на съдебната власт или в друга прокуратура, при взето решение от Пленума за изплащане на допълнително възнаграждение по чл. 3 , т. 1 от Правилата за определяне изплащане на средствата за допълнителни трудови възнаграждения и становището на административния ръководител на прокуратурата, от която се извършва преместването или командироването, при взето решение от Пленума за изплащане на допълнително възнаграждение по чл. 3, т. 2 от Правилата за определяне и изплащане на средствата за допълнителни трудови възнаграждения.“

Изменя се и чл. 3, ал. 6, като текстът придобива следното съдържание:

„Индивидуалната оценка и размерът на допълнителното възнаграждение на магистрат от Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, преместен на длъжност или командирован в друга прокуратура, се изготвя и определя от Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения.

При определянето на размера на допълнителното възнаграждение за календарната година се съобразява становището на административния ръководител на съответветната специализирана прокуратура за размера на дължимото възнаграждение за изпълняваната дейност през съответния оценъчен период.“

Създава се §5 в преходните и заключителни разпоредби със следното съдържание:

“§5 Настоящите правила са изменени и допълнени с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 44 от 09.12.2020 г. и влизат в сила от датата на приемането им“.

Казусът „Кръстин Кацаров“

Колегията реши да не налага наказание на Кръстин Кацаров от РП-Казанлък заради липса на субективен състав на нарушението. Това е финалът и на дисциплинарното дело срещу този магистрат.

Кръстин Кацаров е бивш зам.-районен прокурор на Казанлък, разследван, обвинен и съден за престъпления срещу правосъдието по ред обвинения за натиск над магистрати. Ставаше дума за натиск над прокурори да прекратяват дела илида повдигат обвинения, както и на административен съдия да уважи жалба на фирма.

За тези провинения срещу Кацаров бе образувано и дисциплинарно дело.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.