Последни новини
Home / Законът / Стратегическият съвет към Радев: Всеки получил власт от гражданите, трябва да се отчита и носи реална отговорност

Стратегическият съвет към Радев: Всеки получил власт от гражданите, трябва да се отчита и носи реална отговорност

Defakto.bg

Министър-председателят трябва да бъде задължен да отчита резултатите от своята работа и от дейността на ръководеното от него правителство пред НС.

Законът следва да предоставя гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност.  Това се казва в  представената за  обществено обсъждане Трета част на проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

В нея е посочена като висша ценност действителното материално и духовно добруване на българина, на основните ни социални общности, на нацията като цяло. Отговорът на въпроса откъде трябва да започне оздравяването, е ясен – от „върха”.От върха на държавата тръгва създаването на нужната нова сплав от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на овластените, функционираща под контрола на обществото. Тук се включват не само честните избори, но и ефективният следизборен контрол върху избраните. Това е истинската алтернатива на статуквото и средство за насърчаване на гражданската активност„.

От Стратегическия съвет подчертават, че политиката и държавното управление са дехуманизирани.  Това се усеща безпогрешно от мнозинството от българите и е главният фактор за разрастващото се отчуждение, чувството за безпътица и недоверието в институциите.

Според съвета първостепенни национални приоритети, изискващи последователни и устойчиви инвестиции за развитие на човешкия и социалния капитал, са образование, здравеопазване, духовност и култура, демографска, семейна и младежка политика, регионално и местно развитие, наука и иновации.

В третат част се казва, че  са необходими законодателни промени, които да гарантират модел на управление, основан на принципите на отчетност, отговорност и откритост.

Дори и добре написани политики и програми ще остават неосъществени, ако не се проведат дълбоки реформи, които да овластят гражданите и да наложат лична политическа и управленска отговорност, се подчертава в проекта.  Затова са необходими конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на управленски модел, основан на горепосочените принципи“. 

В проекта се откроява нуждата от много по-ефективен контрол и по-строги санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и от нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики.

Посочено е, че е необходимо правната уредба да задължава министър-председателят редовно да отчита резултатите от своята работа и от дейността на ръководеното от него правителство пред НС.

Подчертава се, че реформата в съдебната власт е от ключово значение.  „Една от първите стъпки в тази насока е създаването на механизми за недопускане на политически и други обвързаности в съдебната система и създаването на функциониращ обществен контрол върху действията на прокуратурата и практическа възможност за разследване на главния прокурор.“

Стратегическият съвет предлага и да се възстанови неприемливо ограниченият съдебен контрол върху актовете на органите на властта и да се отстранят правните и практическите пречки пред упражняването на конституционно закрепеното право на защита.

„Най-важната особеност на предлагания нов Национален стратегически проект е, че той цели максимален брой български граждани да се почувстват съпричастни и да станат съавтори на идеите и начинанията“, подчертават от Стратегическия съвет. Според него разколебаното чувство за общност е най-разрушителната последица за общественото съзнание от вируса на злоупотребата с власт и корупцията, поразил държавата и обществото. Третата част от проекта за Национален стратегически документ ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът”, както и в платформата на инициативата във фейсбук.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.