Последни новини
Home / Законът / Търговците на едро отпадат от Закона срещу изпирането на пари

Търговците на едро отпадат от Закона срещу изпирането на пари

Defakto.bg
Търговците на едро да бъдат зачертани от задължените субекти по Закона срещу изпирането на пари. Това предлагат Красимир Ципов, Пламен Нунев, Маноил Манев и Александър Иванов.
Законът изброява 39 групи задължени субекти, сред които БНБ и търговските банки, кредитните институции, одиторите, обменните бюра, застрахователите, нотариусите, частните съдебни изпълнители, извършващите определени правни услуги, инвестиционните посредници, търговците на оръжие и петрол и др. Изискванията към тях са да извършват комплексна проверка на клиентите, да събират и разкриват информация за съмнителни операции и сделки, както и да взаимодействат с финансовото разузнаване в ДАНС.
В списъка, под т. 19 са  търговците на едро.
В случая не се прави разграничение според вида и стойността на стоката, което поставя българските търговци в по-неблагоприятно положение спрямо европейските им колеги, заявяват депутатите от ГЕРБ. Освен това евродирективата срещу изпирането на пари от 2015 г. не включва изрично търговците на едро, а поставя изискването за “други лица, търгуващи със стоки, когато извършваните или получаваните плащания в брой са в рацмер на 10 000 евро или повече”, се сочи в мотивите към проекта.
В същото време Законът за ограничаванията на плащанията в брой, тези суми в България са ограничени до 10 000 лева, равняващи се на  5 112,92 евро по фиксирания обменен курс на БНБ, то ест няма как в случая да е налице изискването на евродирективата.
Затова четиримата от управляващите предлагат търговците на едро да отпаднат от Закона срещу изпирането на пари.

About De Fakto

Проверете също

Напрежение в адвокатурата за провеждане на общите събрания за избор на делегати в края на април

Висшият адвокатски съвет е поискал от  министъра на здравеопазването  указания за начина на присъствено провеждане …

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.