Последни новини
Home / Законът / Единодушно КС допусна искането на БСП срещу онлайн участието на депутати за кворум в пленарни заседания

Единодушно КС допусна искането на БСП срещу онлайн участието на депутати за кворум в пленарни заседания

Defakto.bg
Съдия докладчик Гроздан Илиев

Конституционинят съд единодушно допусна за разглеждане  делото по искането на 54 народни представители  от БСП да бъде установена  противоконституционност на Решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 г. за виртуално участие на депутатите в работата на парламента.  На 6 ноември мнозинството в Народното събрание прие Правила за участие в пленарните заседания на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.   Така бе позволено на отсъстващите от зала депутати да допринасят дистанционно за  кворума в парламента при проверка.

  Съдия докладчик по делото е Гроздан Илиев, бивш зам. председател на ВКС.

 Съдът е поканил за правни мнеия по казуса професорите Даниел Вълчев, Емилия Друмева, Екатерина Михайлова, Пенчо Пенев, Пламен Киров, Снежана Начева и Янаки Стоилов и доцентите  Атанас Славов, Зорница Йорданова, Мартин Белов, Наталия Киселова и Христо Паунов.

 БСП смята, че решението нарушава  чл. 81, ал. 1, ал. 2, ал.3 , както и на чл. 73 от Конституцията, защото:  Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.”,  приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, а по правило гласуването е  лично и явно. Според левицата, дистанционното участие на депутатите не е равностойно на личното им физическо присъствие, тъй като те няма как да участват онлайн в закрити заседанияи в тайни гласувания.

Това решение  e противоконституционно, защото свежда ролята на народните предстваители до пълна формалност. Практиката показва, че виртуалните депутати, участващи в заседанията от видео стена не  вземат участие в дебатите и разсиквания, а единствено осигуряват нужния кворум„, сочи опозицията.  Социалистите смятат че  проблемът е  от „най-висш конституционен порядък“  и е недопустимо    конюнктурното му решаване според  затрудненията на една или друга  парламентарна група с осигуряването на кворума.

Левицата обръща  внимание също, че  атакуаното решение  свежда  само до участието на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19, но не и поради друго заболяване, възпрепятстващо един  народен представител да присъства в пленарната зала. „Няма и не може да има съмнение, че конституционният статус на народните представители предвижда, че всеки от тях има равни права и еднакви задължения, а атакуваното решение води до съществени разлики спрямо възможността да се участва, дистанционно или не, в зависимост от заболяването на  народния представител за момента“, е посочено още в искането си до КС.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.