Последни новини
Home / Законът / Министър Ахладова разпореди проверка в ГДО и ГДИН по писмото на съдия Тодорова

Министър Ахладова разпореди проверка в ГДО и ГДИН по писмото на съдия Тодорова

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова разпореди проверки в  Главна дирекция „Охрана“ и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Причината е публикуваното отворено писмо на съдия Мирослава Тодорова до министъра на правосъдието „по повод нарушение на правото на зачитане на личния живот на задържан от страна на държавни структури, учредени при министъра на правосъдието и на държавна издръжка“.

Министър Ахладова е разпоредила още на дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ да изготви анализ на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Вецев срещу България“, като се прецизира необходимостта от законодателни промени, свързани с него.

Съобщението   е на Министерството на правосъдието, което дойде часове след като Де Факто (и не само) оповести  писмото на съдия Мирослава Тодорова за недопустимо нарушение на човешките права и личния живот на задържан гражданин.   От него стана ясно, че въпреки изрично определение на съда, като решаващ орган, задържаният не е бил конвоиран до  погребението на майка му, починала от Ковид -19.

Съдия Тодорова посочи,  че даденото от съда разрешение на задържания да се сбогува с починалата си майка,  е последица  от осъждането на  България от  Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото „Вецев срещу България“,  за нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ ). Повод за осъдителното решение бе друг отказ на властите да разрешат на обвиняем да  присъства на погребението на брат си.

„В деня, в който институциите към министъра на правосъдието отказаха да изпълнят съдебния акт и игнорираха значението на осъдителното решение на ЕСПЧ, стана известно, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа е приел четвъртата за годината резолюция с констатацията, че България отказва да изпълни други решения на ЕСПЧ“, отбеляза в писмото си съдия Тодорова.

Тя  напомня, че отказът на Главна дирекция „Охрана“ и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ да  се съобразят с осъдително решение на Съда в Страсбург и да изпълнят решение на български съд,  е грубо нарушение на Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека.   В подобни ситуации нормалната човешка реакция, включително и на държавните служители, е да търсят  средство за изразяване на уважение и емпатия, а не да създават  пречки пред изпълнението на един съдебен акт, каза още съдията.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.