Последни новини
Home / Законът / Парламентът освободи доставката на ваксини срещу Ковид-19 от ДДС

Парламентът освободи доставката на ваксини срещу Ковид-19 от ДДС

Defakto.bg

Парламентът окончателно освободи ваксините срещу Covid-19 от косвен данък. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за ДДС. Ваксината ще бъде доброволна и ще се плаща от бюджета.

Нулев налог се предвижда и за медицински изделия за инвитро диагностика на Covid-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия.

От БСП дадоха принципна подкрепа, но определиха промените като политическа пропаганда, след като правителството вече обяви, че ваксините ще са безплатни. Социалистът Румен Гечев , цитиран от БНР, заяви: „Защо ни занимавате с тези неща, за да печелите някаква популярност, след като от левия джоб излизат 20-те процента и влизат в десния. Ако обичате, обяснете защо този трик. Тъй като, ако държавата ще плаща, това е абсолютно безсмислено“.

Новите разпоредби ще се прилагат, когато ваксините и тестовете отговарят на изискванията на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и Закона за медицинските изделия.  Законодателната инициатива в българския парламент дойде, след като на европейско ниво беше предложено да се позволи на страните-членки на ЕС да освободят временно от данъка доставката на ваксините и тестовете и свързаните с тях услуги.

В промените на второ четене в Закона за ДДС депутатите уреждат  режима с Великобритания –  Обединеното кралство трябва да се счита за трета страна за ЕС, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. В същото време, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката тя ще се третира като страна от ЕС.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.