Последни новини
Home / Законът / Последен ден на мораториума върху ЕИСС, Върховният касационен съд не я иска, настоява да се пусне в „тестова среда“

Последен ден на мораториума върху ЕИСС, Върховният касационен съд не я иска, настоява да се пусне в „тестова среда“

Defakto.bg

Днес е последният ден от мораториума върху работата с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), след което прилагането й трябва да се възобнови в 153 съдилища – всички, без административните и ВАС.

Спирането от 17 септември до 10 декември бе за поправяне на проблемни функционалности и изработването  на нови, след като се оказа, че в първоначалния й вид ЕИСС не е пригодена за реалностите в съда. Работата с нея продължиха 40 съдилища, от които 17 пилотни (за тях бе задължително).

Днес в дневния ред на Пленума на ВСС е включена точка за „приемане на Доклад за извършената от „Информационно обслужване“ АД оптимизация на ЕИСС съобразно направените предложения от съответните нива на съдилищата“, внесена от излъчената работна група.

И се оказа, че проблемите хич и никак не са изчерпани.

Конкретно представителите на Върховиня касационен съд са сезирали съвета за ред бележки и настоявания, които все още не са отчетени и внедрени, по различни причини (въпреки проведени работни срещи). На този фон настояването на ВКС е при тях единната система да работи само в „тестова среда“, наред със сегашната деловодна система АСУД до изчистване на всички проблеми.

В отделно писмо, на базата на това становище, Лозан Панов пък заявява, че няма да подпише Протокол за задаване на актуални стойности на инкременталните броячи в ЕИСС при възобновяване на работата с ЕИСС.

Заседанието на Пленума започна именно с ЕИСС, като накрая кадровиците решиха да се занимаят с казусите в края на заседанието си, посочиха и час – 13, 30 ч.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.