Последни новини
Home / Законът / По заплата и половина коледни премии за кадровиците, „тримата големи“, главния инспектор

По заплата и половина коледни премии за кадровиците, „тримата големи“, главния инспектор

Defakto.bg

По една основна заплата и половина плюс възнаграждение за ранг ще получат членовете на ВСС, „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, главният съдебен инспектор, директорът на националното следствие и на НИП.

Това отговориха от Висшия съдебен съвет на запитване на Де факто.

Става дума за най-високите заплати в системата, като на върха са членовете на ВСС, „тримата големи“ и главният инспектор.

На 19 ноември Пленумът на ВСС реши да има коледни премии в системата – допълнителни трудови възнаграждения – и в края на тази година. От решението не ставаше ясно какъв е определеният таван за „обикновените“ и специализираните съдилища и прокуратури, но информацията изтече -по заплата и половина плюс парите за ранг за едните и по три заплати за другите. Впоследствие се чу, че за натоварените съдилища и прокуратури (не специализирани) премиите все пак ще от две заплати.

Със същото решение от 19 ноември на бюджетната комисия на съвета бе възложено да определи размера на премиите за самите кадровици, „тримата големи“, главния инспектор и др.

Комисията ги е определила на 25 ноември, заявяват сега от съвета.

„С решение на Комисия „Бюджет и финанси“ от заседанието на 25 ноември, е определено на лицата по чл. 7, ал. 2 от Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения (въпросните категории – б.р.) да се изплати по 1,5 основна заплата и възнаграждение за ранг“, се казва в отговора на ВСС.

Днес пред Пленума на ВСС бе отчетено, че в съдебната власт има 14 287 заети щата, от коитто 4 182 са магистрати (съдии,прокурори, следователи плюс членовете на ВСС) и 9 679 служители. Средната заплата в системата общо е 2 695 лева, а средната заплата на магистратите  – 4 979 лева.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.