Последни новини
Home / Законът / Експресно, промените за електронното правосъдие – приети на първо четене

Експресно, промените за електронното правосъдие – приети на първо четене

Defakto.bg

Бързо, за няма и десетина минути, пакетът от промени в процесуалните закони ГПК и НПК, както и в съдебния закон, които трябва да осигурят старта на електронното правосъдия, бяха обсъдени и гласувани на първо четене от парламента. Резултатът: 80 „за“, 1 „против“, 37 „въздържали се“.

Проектът, внесен от Министерския съвет, бе гледан ден след одобряването му от правната комиия. А днес, по предложение на председателката й Анна Александрова, срокът за предложения за второ четене бе съкратен на 4 дни.

Разисквания в залата на практика нямаше. Единствената изказала се – Смиляна Кръстева (БСП), обяви, че парламентарната им група е за електронното правосъдие, подрепят философията и  духа на промените. Но ще гласуват „въздържали се“, защото част от измененията – например в НПК, ще създадат проблеми, свързани с основни права на българските граждани. Социалистите ще направят предложения за второ четене. В правна комисия резеври е изказал и депутатът Явор Нотев, известен адвокат.

Както е известно, проектът урежда упражняването на процесуални права в електронна форма, въвеждането на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) и Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), чрез които ще се осъществяват онлайн подаванията на искове, молби, тъжби, ще се изпращат призовки, книжа и съобщения, ще се създават електронни папки на делата и съдебни актове в електронна форма и др. Предвидено е намаляване на държавната такси при искове онлайн в ГПК. В НПК пък се записва изичрично участието на обвиняеми в дела по мерки за неотклонение чрез видеоконференция – при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или по писмено искане на обвиняемия и неговия защитник. Огледална норма има и за участието на задържан подсъдим, с добавката, че към видеоконферентното му участие може да е пристъпи и „по преценка на съда“.

След сериозни възражения от адвокатурата, в проекта има и няĸoлĸo oтлaгaтeлни paзпopeдби.

Фyнĸциoниpaнeтo нa EΠEΠ, а и на ЕИСС, ĸoитo тpябвaшe дa тpъгнат oт 1 янyapи дoгoдинa, ce oтлaгa зa 1 юли 2021 г., a peaлният cтapт нa пpaвocъдиeтo oнлaйн e нacpoчeн зa cлeд 30 юни дoгoдинa.

Eдвa 12 мeceцa cлeд тoвa – тo ecт ĸъм 1 юли 2022 г. щe влязaт в cилa и изиcвaниятa зa aдвoĸaтитe. A имeннo, чe  “aдвoĸaтът или aдвoĸaтът oт Eвpoпeйcĸия cъюз e длъжeн дa ce peгиcтpиpa и дa пoддъpжa пpoфил в Eдинния пopтaл зa eлeĸтpoннo пpaвocъдиe пo чл. 360в oт Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт и в инфopмaциoннa cиcтeмa зa cигypнo eлeĸтpoннo вpъчвaнe пo чл. 20, т. 1, бyĸвa „a“ oт Зaĸoнa зa eлeĸтpoннoтo yпpaвлeниe”. Oттoгaвa щe вaжaт и нopмитe в ГΠK зa вpъчвaнeтo нa aдвoĸaт чpeз eдинния пopтaл зa eлeĸтpoннo пpaвocъдиe или “нa вcяĸo мяcтo, ĸъдeтo тoй ce нaмиpa пo cлyжбa извън нeгoвaтa ĸaнтopa”, пpaвoтo мy дa зaяви в EΠEΠ, чe oтcъcтвa и  нe пpиeмa cъoбщeния (мaĸcимyм зa 45 дни) и дp.

Любопитното е, че вчера часове наред Пленумът на ВСС също дебатира съдбата на ЕИСС – неизменна част от електронното правосъдие. И също взе отлагателно решение – спряното качване на дела в системата да се удължи до 31 декември. По време на дискусията стана ясно и че ЕИСС явно продължава да не отговаря достатъчно на изискванията за работа на съдилищата и вероятно няма да стартира изцяло от 1 януари догодина. Как точно ще се процедира обаче ще решава Пленумът на ВСС на 17 декември – вчера предложенията варираха от работа с новата система в „тестова среда“ до 30 юни (извън съдилищата, които изрично искат вече да работят с нея) до поетапното й задействане по групи дела.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.