Последни новини
Home / Законът / Зарков: Става срамно, непрекъснато питаме Венецианската комисия нещо, тя отговоря едно и също, но ние пак: „А така добре ли е?“

Зарков: Става срамно, непрекъснато питаме Венецианската комисия нещо, тя отговоря едно и също, но ние пак: „А така добре ли е?“

Defakto.bg
  • Трудно е да си представим, че фигурата на поредния „независим“ прокурор ще проработи

Десетки години ни обясняваха, че  Конституцията не позволява специален прокурор, който да  разследва главния и изведнъж в края на мандата  създават фигура, кояно няма нищо общо с независимото разследваен и системата

Венецианската комисия*  е помощен  към Съвета на Европа, е, не може да стане постоянно действащ орган към нашия парламент.  Става малко срамно – начинът, по който ние непрекъснато ги питаме нещо и те непрекъснато ни отговарят едно и също и ние се опитваме пак – а така добре ли е?“

Така депутатът от левицата Крум Зарков коментира последната версия  на управляващите  за фигурата на независим прокурор, който ще има 7 годишен мандат,  ще бъде избиран с обикновено мнозинство от ВСС по предложение на шестима от прокурорската колегия.  Поводът за разговора бе и вчерашната онлайн среща на еврокомисаря Дидие Райндерс с български депутати.
Трудно ми е да си представя как ще проработи на практика фигурата, която да разследва главния прокурор,  заяви  Зарков. „Това ще бъде една доста сладка работа – седем години на най-висок пост. Прокурор, който ще се занимава с два, три, четири сигнала за целия си мандат най-вероятно. От друга страна, един прокурор не работи сам – тук принципът „сам войнът е войн“ не ми се струва приложим“, коментира Зарков в предаването „Преди всички“.

Относно правилата за назначение Крум Зарков заяви, че не трябва да остава и най-малкото съмнение, че този, който ще бъде разследван, има влияние върху този, който ще го разследва. Това е посочил и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс по време на онлайн срещата му с народни представители от 4 парламентарни комисии.

Ако той се занимава само с това, ще бъде най-малкото странно, а ако се занимава и с други дела, той ще се впише в йерархичната структура, от която искаме да го изпишем“, подчерта Крум Зарков относно прокурора, който ще разследва главния прокурор.

Десетки години тук се обясняваше, че Конституцията не позволява прокурор, който да е извън рамката на методическото ръководство на всички прокурори, която стига до главния прокурор. Изведнъж, за няколко седмици започват да се създават фигури, които нямат нищо общо и висят някак си в системата“, изтъкна Зарков.

„Когато едно мнозинство три години и половина не е успяло, не е поискало, не е имало възможността да реализира своите идеи за съдебната реформа, ми се струва трудно да повярвам, че към средата на декември ще успеят да го направят, до началото на февруари“, обобщи Крум Зарков.

В областта на правосъдието и съдебната реформа това правителство е най-некомпетентното, което сме имали досега. Този им провал дава отражение навсякъде, включително по отношение на външната политика, отбеляза социалистът по-късно в предваването „Панорама“ на БНТ.

 

 *Венецианска комисия, официално Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г.  От 2002 г. в работата на комисията могат да участват и страни извън Съвета на Европа.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.