Последни новини
Home / Законът / Студентски конкурс на тема: Правни проблеми при защита от домашно насилие

Студентски конкурс на тема: Правни проблеми при защита от домашно насилие

Defakto.bg

Център за мониторинг на правосъдието, асоциация „Save Her“ и издателство „СИЕЛА“ организират студентски конкурс на тема „Правни проблеми при защита от домашно насилие“.  Идеята  на инициаторите е да се създадат условия за дискусия в студентските среди по един чувствителен на българското общество проблем –  домашното насилие.

Условия

 • В конкурса могат да участват студенти от всички юридически факултети в страната и чужбина, които проявяват интерес към темата.
 • Участниците трябва да подготвят и изпратят авторска разработка под формата на статия или есе по актуален правен проблем в сферата Защита от домашно насилие в срок до 16 април 2021 г.  Разработките следва да бъдат с обем от 4 до 8 страници, шрифт Times New Roman 12.
 • Кандидатите трябва да изпратят статиите си  на адрес [email protected] като посочат две имена, имейл адрес, телефон за връзка и юридически факултет, в който се обучават.

Жури

Журито на конкурса е в състав: Доц. д-р Боряна Мусева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедрата „Международно право и международни отношения“, Доц. д-р Ива Пушкарова, преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“ и Любомир Авджийски, изпълнителен директор на „Център за мониторинг на правосъдието“.

Основните критерии за оценяване:

Умение за изследване и тълкуване на законодателството и съдебната практика.

 • Конкретни усилия в посока сравнителен анализ на българското право и европейското право в сферата на домашното насилие.
 • Мотивация и интерес за работа по темата – защита от домашно насилие.
 • Кандидатите могат да изберат свободно проблема, който да разгледат в своята статия. Разглежданият проблем може да бъде специфично в сферата на гражданското право, административното право, наказателното право или да има интердисциплинарен характер.
 • Не е необходимо статията да посочва окончателното решаване на даден проблем в правната рамка, но ще бъде оценено, ако кандидатите предложат освен описание на съществуващия проблем и конкретни предложения за неговото разрешаване.
 • Журито няма да търси перфектен кандидат, а мотивиран и мислещ. Ето защо насърчаваме повече млади колеги от различни юридически факултети да положат усилие по темата и да изпратят своите творби.

Публична  лекция-дискусия

В началото на месец март 2021 г. ще бъде организирана публична лекция-дискусия по посочената тема с участието на членовете на журито, лектори в областта на наказателното, семейното и международното право и студенти по право. Целта на дискусията ще бъде да даде интердисциплинарен поглед върху проблема с домашното насилие и да помогне на участващите студенти с допълнителни знания и идеи.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 10 май 2021 г.

Награден фонд:

Първа награда:

 • 1 бр. Правно-информационна система от „СИЕЛА НОРМА“(на обща стойност 630 лв.)
 • Правна литература предоставена от издателство „СИЕЛА“.
 • Стаж за срок от 3 месеца към „Център за мониторинг на правосъдието“ и сдружение „SAVE HER“ с цел доразвиване на статията в разширен анализ на правния проблем. Стажът е изцяло съобразен с учебната програма на студентите и в по-голямата си част ще се състои в онлайн задачи, проучвания и срещи.
 • Месечна стипендия в размер на 200 лв. за срок от три месеца.
 • Статията ще бъде публикувана в DeFakto.bg

Втора награда:

 • 1 бр. Правно-информационна система „СИЕЛА НОРМА“(на обща стойност 630 лв.)
 • Правна литература предоставена от издателство „СИЕЛА“.

Трета награда:

 • 1 бр. Правно-информационна система „СИЕЛА НОРМА“(на обща стойност 630 лв.)
 • Правна литература предоставена от издателство „СИЕЛА“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.