Последни новини
Home / Законът / Студентски конкурс на тема: Правни проблеми при защита от домашно насилие

Студентски конкурс на тема: Правни проблеми при защита от домашно насилие

Defakto.bg

Център за мониторинг на правосъдието, асоциация „Save Her“ и издателство „СИЕЛА“ организират студентски конкурс на тема „Правни проблеми при защита от домашно насилие“.  Идеята  на инициаторите е да се създадат условия за дискусия в студентските среди по един чувствителен на българското общество проблем –  домашното насилие.

Условия

 • В конкурса могат да участват студенти от всички юридически факултети в страната и чужбина, които проявяват интерес към темата.
 • Участниците трябва да подготвят и изпратят авторска разработка под формата на статия или есе по актуален правен проблем в сферата Защита от домашно насилие в срок до 16 април 2021 г.  Разработките следва да бъдат с обем от 4 до 8 страници, шрифт Times New Roman 12.
 • Кандидатите трябва да изпратят статиите си  на адрес [email protected] като посочат две имена, имейл адрес, телефон за връзка и юридически факултет, в който се обучават.

Жури

Журито на конкурса е в състав: Доц. д-р Боряна Мусева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедрата „Международно право и международни отношения“, Доц. д-р Ива Пушкарова, преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“ и Любомир Авджийски, изпълнителен директор на „Център за мониторинг на правосъдието“.

Основните критерии за оценяване:

Умение за изследване и тълкуване на законодателството и съдебната практика.

 • Конкретни усилия в посока сравнителен анализ на българското право и европейското право в сферата на домашното насилие.
 • Мотивация и интерес за работа по темата – защита от домашно насилие.
 • Кандидатите могат да изберат свободно проблема, който да разгледат в своята статия. Разглежданият проблем може да бъде специфично в сферата на гражданското право, административното право, наказателното право или да има интердисциплинарен характер.
 • Не е необходимо статията да посочва окончателното решаване на даден проблем в правната рамка, но ще бъде оценено, ако кандидатите предложат освен описание на съществуващия проблем и конкретни предложения за неговото разрешаване.
 • Журито няма да търси перфектен кандидат, а мотивиран и мислещ. Ето защо насърчаваме повече млади колеги от различни юридически факултети да положат усилие по темата и да изпратят своите творби.

Публична  лекция-дискусия

В началото на месец март 2021 г. ще бъде организирана публична лекция-дискусия по посочената тема с участието на членовете на журито, лектори в областта на наказателното, семейното и международното право и студенти по право. Целта на дискусията ще бъде да даде интердисциплинарен поглед върху проблема с домашното насилие и да помогне на участващите студенти с допълнителни знания и идеи.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 10 май 2021 г.

Награден фонд:

Първа награда:

 • 1 бр. Правно-информационна система от „СИЕЛА НОРМА“(на обща стойност 630 лв.)
 • Правна литература предоставена от издателство „СИЕЛА“.
 • Стаж за срок от 3 месеца към „Център за мониторинг на правосъдието“ и сдружение „SAVE HER“ с цел доразвиване на статията в разширен анализ на правния проблем. Стажът е изцяло съобразен с учебната програма на студентите и в по-голямата си част ще се състои в онлайн задачи, проучвания и срещи.
 • Месечна стипендия в размер на 200 лв. за срок от три месеца.
 • Статията ще бъде публикувана в DeFakto.bg

Втора награда:

 • 1 бр. Правно-информационна система „СИЕЛА НОРМА“(на обща стойност 630 лв.)
 • Правна литература предоставена от издателство „СИЕЛА“.

Трета награда:

 • 1 бр. Правно-информационна система „СИЕЛА НОРМА“(на обща стойност 630 лв.)
 • Правна литература предоставена от издателство „СИЕЛА“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.