Последни новини
Home / Законът / МВР и прокуратурата възстановиха ограбени от мошеник пари на възрастни хора в столицата

МВР и прокуратурата възстановиха ограбени от мошеник пари на възрастни хора в столицата

Defakto.bg
Днес бяха възстановени паричните средства на възрастните хора , жертва на измамник ограбил пенсиите им. Директорът на СДВР Георги Хаджиев апелира възрастните хора да бъдат внимателни и да не са толкова доверчиви.

Полицията разкри нов случай на измамен и ограбен възрастен човек в София пред пощенски клон. Извършителят е същият, ограбил и  друг пенсионер, представяйки се за служител на пощите. Днес пред  сградата на СДВР бяха възстановени паричните средства на възрастните хора, които са станали жертва ва измамата. На единия пострадал  е върната  сума в размер на 400 лева, а на другия –  в размер на 300 лева.

Извършителят е заловен и са му повдигнати обвиненияя  измама в условията на опасен рецидив. Той е задържан за срок до 72 часа , съобщи прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че и двамата пенсионери са измамени  в рамките на един ден.

На 09.12.2020 г. около 12,00 ч. 89-годишният И. Д. взел пенсията си от пощенски клон на ул. „Гео Милев“ в гр. София. Докато се движел по тротоара на улицата до него спрял лек автомобил. Водачът на автомобила – обвиняемият А. М., повикал възрастния мъж и се представил за „главния касиер на пощата“.  Обвиняемият обяснил на И. Д., че е възможно касиерката в пощенския клон да му е дала с 50 лева по-малко от пенсията и поискал да преброят получената сума. И. Д. дал на обвиняемия да преброи парите от пенсията. След като ги преброил, А. М. подал част от тях на И. Д., а останалите пари прибрал за себе си и потеглил с автомобила си.  И. Д. усетил, че парите са по-малко, преброил ги и установил, че сумата, която обвиняемият му е върнал е 300 лева. Така обвиняемият А. М. причинил на И. Д. имотна вреда в размер на 400 лева. След случилото се пострадалият подал сигнал за престъплението в 01 РУ-СДВР.

По същия начин е бил измамен и 83-годишният В. П. На същата дата между 10,30 ч. и 11,00 ч. В. П. взел пенсията си от пощенския клон на ул. „Гео Милев“ в гр. София. Докато вървял по ул. „Слатинска“, В. П. видял спрял до тротоара по улицата лек автомобил, в близост до който стоял А. М. Обвиняемият спрял В. П., представил се за „касиер от пощата“ и казал на възрастния мъж, че трябва да му даде още 50 лева. След това А. М. дал 50 лева на В. П., който започнал да брои парите си. Тогава А. М. поискал да се увери, че сумата е точно и възрастният мъж му подал парите. Обвиняемият бързо ги преброил. После дал парите обратно на 83-годишния В.П., качил се в автомобила си и потеглил. Когато възрастният човек преброил парите от пенсията си, установил, че липсва сума в размер на 300 лева. На следващия ден, 10.12.2020 г., В. П. подал сигнал за случая в 01 РУ-СДВР.

Районният прокурор на София Невена Зартова благодари за реакцията на гражданите, съдействали за подаване на сигнала, както и на СДВР – за навременните действия по разследването, довели до бързото задържане на извършителя на деянието и впоследствие – до повдигането на обвинение спрямо него. Невена Зартова заяви още, че като приоритет в дейността на прокуратурата е категорично изведено противодействието на престъпления, от които са пострадали самотни възрастни хора, както и че органите на досъдебното производство ще бъдат безкомпромисни спрямо извършителите на подобен род престъпни посегателства.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Един коментар

  1. Антоанета Димитрова Чернева

    Когато т.н.измамници ги заловят, съвсем естествено е, налагателно, да върнат взетите с измама пари. Притеснителното е, когато, се вижда явна идентична заблуда, от държавна институция, защо тогава не се прилага същата пропорционалност, а се чудят, как да прикриват опити с хора, КСО-та член.70, …………..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.