Последни новини
Home / Законът / Съд нареди задържаните да получават отделни пластмасови прибори за хранене, а чаршафите в килиите да се сменят

Съд нареди задържаните да получават отделни пластмасови прибори за хранене, а чаршафите в килиите да се сменят

Defakto.bg

В условията на пандемия и при карантина в арест в Пловдив дали две пластмасови лъжици на трима души за „ползване“

Задържан в ареста обвиняем да получи индивидуален комплект прибори и съдове за хранене, както и смяна на чаршафите поне веднъж седмично. Това разпорежда Административният съд в Пловдив на началника на Областната служба „Изпълнение на наказанията“, която е към Министерството на правосъдието. Оказва се, че в ареста, въпреки пандемията, задържаните трябва да споделят еднократни прибори, при това не достатъчни на брой, защото администрацията на правосъдното министерство смята, че няма законово основание да ги снабди с прибори за хранене. За това информира „Сега“.

Вестта идва на фона на друг скорошен скандал, свързан с местата за задържане – отказа на ГДИН и на ГДО да конвоират задържан на погребението на неговата майка, починала от ковид, въпреи изричното разпореждане на съда. По този случай съдия Мирослава Тодорова изпрати отворено писмо до правосъдния минитър Десислава Ахладова, а тя спешно нареди проверка.

Казусът с лъжиците и чаршафите наистина е от месец март, по време на извънредното положение. Но е говорящ. Той стига до съда, тъй като задържаният  М.В.С. обжалва действията на началника на Сектор „Арести“ в Пловдив, с които е нарушена законовата забрана осъдените и задържаните да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение.

М.С. е задържан в ареста в Пловдив на 13 март 2020 г. по досъдебно производство, водено от районната прокуратура в града. В жалбата си той твърди, че на 16, 17 и 18  март е поискал лист и химикал, за да си напише молба за запознаване с материалите по разследването, преди мярката му за неотклонение да се гледа в съда. Охраната обаче му отказва.

Човекът разказва още, че в ареста няма прибори „и бяхме принудени трима задържани да се храним с ръце“. След седмица молби им дали 2 пластмасови лъжици за еднократна употреба за трима души и им наредили да си ги пазят. „Аз отстъпих и двете лъжички на други задържани, но продължих да се храня с ръце, защото дори нямаше с какво да ги мием тези лъжички, а аз се тревожа, да не прихванем нещо от някой“, пише още задържаният.

След няколко дни арестантите са преместени в друга килия, пак тримата заедно. Там е мръсно, а леглата и столовете – потрошени. Мъжете попитали постовия дали не може да бъдат преместени, а той отговорил: „Абсурд“! Отказано им е да получат и кофа, метла и лопата, за да почистят килията си. М.С. намерил парче ламарина на пода и започнал да се самонаранява. Един от съкилийниците му заблъскал по вратата и повикал охраната. Тръгнали да го извеждат от килията, като го удряли по гърба с палки и казали на съкилийника – „Ако се реже пак, не чукай. Нека се реже“. Докторът по го напсувал. „Аз го попитах защо ме псува. А той ми отвърна – сега в кабинета ще разбереш“. В крайна сметка В.М.С. е превързан и върнат в килията.

Той се оплаква и че приятелката му, която дошла на свиждане, не била пусната да го види.

Охраната свидетелства, че тримата арестанти са държани 14 дни в първоначалната килия, докато мине карантината им. Всеки арестант има дюшек, две одеяла и възглавница и всеки получава 2 чаршафа и калъфка срещу разписка. Всяка неделя задържаните получават дезинфектант, за да почистят, а заради пандемията килиите са дезинфекцирани по два пъти на ден. По наредба „администрацията на ареста няма задължение да предоставя прибори за хранене на задържаните лица. Въпреки това, на задържаните лица се осигуряват пластмасови прибори за еднократна употреба. Задържаните ползват и лични прибори за хранене, получават веднъж месечно безвъзмездно сапун тоалетна хартия“, разказва служителят. И допълва, че втората килия, в която е настанен М.С. е била ремонтирана след оплакванията му.

Съдът приема, че жалбата в частта за липсата на лист и химикал е неоснователна, тъй като за администрацията няма нормативно задължение да осигурява средства за писане. Според съда няма и доказателства, че свиждането с приятелката му е било осуетено.

Но магистратите отсъждат, че администрацията е длъжна да осигури необходимите условия за хранене – индивидуален комплект прибори и съдове. Освен това по закон лишение от свобода трябва да имат условия за поддържане на лична хигиена, както и постелъчното им бельо трябва да се сменя поне веднъж седмично. Затова и жалбата на М.С. е уважена по тези два пункта.

Казусът е от онези, които вече няма да стигат до Върховния административет съд и ще се решават на две инстанции от съответния административен съд. Такива промени в Закона за изпълнение на наазанията и задържането под стража гласува парламентът по предложение на депутати от управляващите.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.