Последни новини
Home / Законът / Разкрита е незаконна ферма за криптовалута в с. Хераково

Разкрита е незаконна ферма за криптовалута в с. Хераково

Defakto.bg

Кражба на електроенергия в изключително големи размери са разкрили екипи на „ЧЕЗ разпределене“ и полицията в с. Хераково, общ. Божурище. Установеното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

По случая е образувано досъдебно производство  на 12.12.2020 г., след получен сигнал от служител в акционерно дружество, за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа в стопанския двор на бившето ТКЗС в с. Хераково, община Божурище, област София.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение.  Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Акцията за установяване на кражбата в с. Хераково е била предприета след констатиране на промените в потреблението в района. Екипите на ЧЕЗ Разпределение и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията.

Под ръководството на Районна прокуратура – Сливница се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 234в от Наказателния кодекс.

Провеждат се активни издирвателни мероприятия по установяване на извършителите на престъпното деяние. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета, съобщават от прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.