Последни новини
Home / Законът / Групата за върховенство на закона в ЕП отново кани за изслушване българските власти, не е доволна от отговорите

Групата за върховенство на закона в ЕП отново кани за изслушване българските власти, не е доволна от отговорите

Defakto.bg

Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, които им изпрати след изслушването през август.  По тази причина тя отново ги кани на заседание на 17 декември, съобщи БНР.  За допълнителните въпроси е съобщила  председателката на мониторинговата група Софи инт’ Велд.  Тя е обяснила, че всеки един евродепутат от групата ще зададе писмено въпросите си, след което те ще бъдат оформени в общо досие и вероятно още в сряда ще бъдат на разположение на офисите на вицепремиера по правосъдната реформа Екатерина Захариева, както и на главния прокурор Иван Гешев.

През август на заседанието трябваше да участва премиерът  Бойко Борисов, но той  изпрати вицепремиера Екатерина Захариева. Освен  Захариева, участие в заседанието взеха заместник главният прокурор Красимира Филипова и тогава  като заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

На това заседание  власти бяха подложени на сериозна  критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа у нас, заради недосегаемостта  и действията на главния прокурор,  заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор, както и заради неяснотите, които имаше около проекта за нова Конституцията, който бе опредлене като “тревожен.“

“Изобилстваше от остри реплики, когато българските власти, конкретно заместник главният прокурор се похвали за това, че имаме големи успехи в борбата с контрабандата. Беше дадено ясно да се разбере, че те не са повикани да говорят за контрабандата, а да говорят за корупцията в борбата, с която България е на последно място. И беше казано в пряк текст, че българските власти могат да си изберат дали сме на последно място в борбата с корупцията, или сме на първо място по корупция. Беше поискано да бъде обяснено каква точно е фигурата на главния прокурор, защо липсва отчетност от негова страна, което е огромен проблем. Беше подчертано, че Венецианската комисия иска независим орган, който да разследва евентуални нарушения и престъпления, извършени от главния прокурор“, разказа непросредствени впечатления от  заседанието Димитър Стоянов, журналист от Биволъ.

По-късно, през септември на сайта на  Европарламента бяха публикувани 29 въпроса към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър, евродепутатите от мониторинговата група попитаха на какъв етап е разследването по случая „Барселона“.

Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г.  Ако да – на каква фаза е разследването“ – е един от  въпросите към главния прокурор Иван Гешев.

И още: „Преди няколко месеца в медиите бяха пуснати записи. В тях глас, наподобяващ този на премиера Борисов, заплашва да „изгори“ опозиционен политик, понастоящем евродепутат (Е. Йончева, б.р.). Има ли разследване или проверка по този случай. И ако да – на каква фаза е „, е друг въпрос на евродепутатите.

Българите станаха свидетели на различни записи и снимки в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени от прокуратурата, макар че са част от разследвания, а други, преди да бъдат образувани разследвания. Как оценявате тази практика?„, бе друго питане  към главния прокурор по повод оповестяването на материали от досъдебните производства.
Очевидно от  мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия,   не са доволни от получените отговори.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.