Последни новини
Home / Актуално / Кънев и Манолова: Борисов е допуснал над 940 хиляди самоосигуряващи се българи да останат без подкрепа от ЕС

Кънев и Манолова: Борисов е допуснал над 940 хиляди самоосигуряващи се българи да останат без подкрепа от ЕС

Defakto.bg

Самоосигурявaщите се българи трябва да са бесни на Борисов, след като ги е оставил без подкрепа от ЕС.  Това заяви във Фейсбук Мая Манолова, лидер на Изправи се.БГ  “Заради хаос и некомпетентност е допуснал над 940 хиляди самоосигурявящи се българи да останат без подкрепа, която ЕК дава през инструмента SURE,  каза тя, като се позова на данните изнесени от евродепутата Радан Кънев по -рано днес.

Радан Кънев

В профила си във фейсбук  Кънев обяви, че:

Българското правителство съзнателно не се е възползвало от възможността да подкрепи самоосигуряващите се лица с европейски средства.  Според съобщение на Европейската конфедерация на синдикатите (ETUC), три държави – България, Хърватия и Кипър, не са включили подкрепа за самонаетите в заявките си за подкрепа по SURE – Европейски инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредна ситуация с бюджет от 100 милиарда евро. А инструментът изрично дава такава възможност.

Радан Кънев публикува факсимиле от съобщението на Европейския синдикат, от което става ясно,че България, Хърватия и Кипър не са заявили финансова подкрепа от ЕС за самоосигурявищите се лица.от ЕС.

Самонаетите, в т.ч. собственици на малък и семеен бизнес, свободни професии и хора на изкуството, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и здравните мерки срещу нея. Някои държави са включили в плановете си всички самонаети лица, други – само пряко засегнатите (туризъм, ресторанти , артисти и т.н.).

Средствата по инструмента SURE са бърз заем, който ЕК отпуска на държавите-членки, за да финансират спешно най-пострадалите от Ковид-кризата. В ЕП осигурихме самонаетите да бъдат изрично посочени като бенефициент на помощите.

Нашето правителство обаче (и не за първи път) пренебрегва тази важна обществена група. Така беше през пролетта, така е и сега, заключи Кънев.

Борисов е длъжен да обясни  как ще поправи този гаф, коментира  Мая Манолова.  „За да си представите гафа на Борисов, ето официалните данни за самоосигурявящите се и самонаетите лица у нас по данни на НСИ, на които трябва да помогне“, добавя тя:

Работещи в селското, горското и рибното стопанство и преработвателна и добивна промишленост – 556 хил. души.

Строители – над 40 хил. души.

Монтьори, шофьори, ресторантьори, хотелиери, работещи в складови бази – над 172 хил. души.

Специалисти, създаващи и разпространяващи информация – над 6 хил. души.

Счетоводители, застрахователи, брокери на недвижими имоти – над 7 хил. души

Експерти от професионални, административни и спомагателни дейности – 40 хил. души.

Медицински специалисти, преподаватели – близо 17 хил. души.

Спортисти, занаятчии, артисти, културни дейци – 34 хил. души.

Манолова призовава премиера да даде публично обяснение по тази информация. “Дължи го  на всеки от тези хора и на техните семейства. Както и какви ще бъдат санкциите. Повече така не може“, коментира Манолова.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отклони като недопустимо тълкувателно искане на главния прокурор Цацаров

 Върховният административен съд обяви първото си за 2021 година тълкувателно решение. По тълкувателно дело № …

Бивши кадровици и председатели допуснати до конкурса за ВКС

След сериозна забава, ВСС обяви списъците на допуснатите претенденти в конкурса за повишаване във Върховния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.