Последни новини
Home / Актуално / Кънев и Манолова: Борисов е допуснал над 940 хиляди самоосигуряващи се българи да останат без подкрепа от ЕС

Кънев и Манолова: Борисов е допуснал над 940 хиляди самоосигуряващи се българи да останат без подкрепа от ЕС

Defakto.bg

Самоосигурявaщите се българи трябва да са бесни на Борисов, след като ги е оставил без подкрепа от ЕС.  Това заяви във Фейсбук Мая Манолова, лидер на Изправи се.БГ  “Заради хаос и некомпетентност е допуснал над 940 хиляди самоосигурявящи се българи да останат без подкрепа, която ЕК дава през инструмента SURE,  каза тя, като се позова на данните изнесени от евродепутата Радан Кънев по -рано днес.

Радан Кънев

В профила си във фейсбук  Кънев обяви, че:

Българското правителство съзнателно не се е възползвало от възможността да подкрепи самоосигуряващите се лица с европейски средства.  Според съобщение на Европейската конфедерация на синдикатите (ETUC), три държави – България, Хърватия и Кипър, не са включили подкрепа за самонаетите в заявките си за подкрепа по SURE – Европейски инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредна ситуация с бюджет от 100 милиарда евро. А инструментът изрично дава такава възможност.

Радан Кънев публикува факсимиле от съобщението на Европейския синдикат, от което става ясно,че България, Хърватия и Кипър не са заявили финансова подкрепа от ЕС за самоосигурявищите се лица.от ЕС.

Самонаетите, в т.ч. собственици на малък и семеен бизнес, свободни професии и хора на изкуството, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и здравните мерки срещу нея. Някои държави са включили в плановете си всички самонаети лица, други – само пряко засегнатите (туризъм, ресторанти , артисти и т.н.).

Средствата по инструмента SURE са бърз заем, който ЕК отпуска на държавите-членки, за да финансират спешно най-пострадалите от Ковид-кризата. В ЕП осигурихме самонаетите да бъдат изрично посочени като бенефициент на помощите.

Нашето правителство обаче (и не за първи път) пренебрегва тази важна обществена група. Така беше през пролетта, така е и сега, заключи Кънев.

Борисов е длъжен да обясни  как ще поправи този гаф, коментира  Мая Манолова.  „За да си представите гафа на Борисов, ето официалните данни за самоосигурявящите се и самонаетите лица у нас по данни на НСИ, на които трябва да помогне“, добавя тя:

Работещи в селското, горското и рибното стопанство и преработвателна и добивна промишленост – 556 хил. души.

Строители – над 40 хил. души.

Монтьори, шофьори, ресторантьори, хотелиери, работещи в складови бази – над 172 хил. души.

Специалисти, създаващи и разпространяващи информация – над 6 хил. души.

Счетоводители, застрахователи, брокери на недвижими имоти – над 7 хил. души

Експерти от професионални, административни и спомагателни дейности – 40 хил. души.

Медицински специалисти, преподаватели – близо 17 хил. души.

Спортисти, занаятчии, артисти, културни дейци – 34 хил. души.

Манолова призовава премиера да даде публично обяснение по тази информация. „Дължи го  на всеки от тези хора и на техните семейства. Както и какви ще бъдат санкциите. Повече така не може„, коментира Манолова.

 

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.