Последни новини
Home / Законът / Отказаха откомандироване на петима магистрати от ОС-Благоевград

Отказаха откомандироване на петима магистрати от ОС-Благоевград

Defakto.bg

Мнозинството в Съдийската колегия на ВСС отказа на откомандирова петима магистрати от Окръжен съд – Благоевград.

Исканията са отправени от председателите на районните съдилища в Благоевград и в Петрич. В ОС са командировани трима от РС-Благоевград и двама от Петрич. Мотивите на председателите са затруднена работа заради липсата на въпросните кадри.

А аргументите на мнозинството от кадровиците се свеждаха до факта, че двете РС и тази година са с действителна натовареност под средната за нивото, а ОС-Благоевград е четвърти по натовареност сред окръжните съдилища.

Покрай това обаче се разви и любопитен спор за това чии са правомощията за командироване на магистрати от един съдебен район, както и дали това е допустимо спрямо зам.-председател на съда.

Конкретният повод бяха заповедите за командироване от РС в ОС в Благоевград, подписани от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Тези заповеди са нищожни, категорична бе Олга Керелска. Когато става дума за един съдебен район законът възлага това правомощие на председателя на окръжния съд, когато районите са различни, командирова председателят на ВКС, обясни Керелска. В случая председателката на апелативния съд е действала извън рамките на своята компетентност.

Керелска откри и нарушение на правилата, гласувани от самия ВСС – сред командированите от РС-Благоевград е зам.-председателката на съда Гюлфие Якова. Правилата забраняват командироване на ръководители.

Красимир Шекерджиев отговори, че има наложена практика за командироването от апелативния председател. Пак така – с практиката, бе парирано и възражението за зам.-председателя.

Даниела Марчева, на свой ред опонира, че правилата забраняват само командироване на административните ръководители, не е казано и за заместниците.

Георги Чолаков обаче също бе „много учуден“ защо заповедите за командироване в случая са били издадени от председателя на САС и прикани принципно „да решим проблема“.

Дали и кога ще стане това не е ясно.

Нови бройки за системни администратори в съдилищата

Разкриват се нови 72 бройки за системни администратори в съдилищата в страната от 1 янури догодина, най-вече заради работата с ЕИСС. Съдийската колегия днес ги и разпредели, за да могат председателите да започнат да обявяват конкурси.

6 щата отиват във върховните съдилища, 2  в Софийския апелативен съд, 49 – в окръжни съдилища, 8 – в районни съдилища в областните градове, 7 – в други районни съдилища.

Най-много щатни бройки се разкриват в Софийски градски съд – 14, и в Софийския районен съд – 15 щ. бр. Върховният административен съд получава 4 щатни бройки, а Върховният касационен съд – 2 броя. Разкриват се 3 щатни бройки в Районен съд – Варна, и по 2 щ. бр. в Окръжен съд – Бургас, Окръжен съд – Варна, Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив.

С по една бройка за „системен администратор“ се увеличава щатът на Окръжен съд – Велико Търново, Окръжен съд – Кюстендил, Окръжен съд – Пазарджик, Окръжен съд – Плевен, Окръжен съд – Русе, Окръжен съд – Сливен, Окръжен съд – София, Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Бургас, Районен съд – Враца, Районен съд – Пазарджик, Районен съд – Перник, Районен съд – Плевен, Районен съд – Русе, Районен съд – Стара Загора и Районен съд – Шумен.

Административен съд – София-град получава 4 нови щатни бройки за длъжността, а по една Административен съд – Бургас, Административен съд – Варна и Административен съд – Търговище.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.