Последни новини
Home / Актуално / Проф. Атанас Семов: В България корупцията на властта се трансформира във власт на корупцията

Проф. Атанас Семов: В България корупцията на властта се трансформира във власт на корупцията

Defakto.bg

Това беше годината с най-висока смъртност на глава от населението след Втората световна война в България

Година на неадекватност

Тази година може да бъде обобщена с една дума – „неадекватност“. Това  е оценката на конституционния съдия проф. Атанас Семов за отминаващата година пред БТВ.   Той обяви, че има всички основания  политическата 2020-а  да бъде смятана за „противоконституционна“ година по най-малко четири ясни проблема:

Първо – Това беше годината с най-висока смъртност на глава от населението след Втората световна война в България.

Второ  – Беше година, белязана от невиждан корпуционен скандал, последван от два безпрецедентни  акта на ЕС, свързани  с корупцията в България:  14 -ият доклад на  ЕК и резолюцията на ЕП.

И накрая,  скопената ни позиция по отношение на Скопие,  отбеляза  проф. Семов. „Това са рамките на годината и да се надяваме по-бързо да свърши и в година на новото десетилетие да започнем по съвсем друг начин„, изрази надежда конституционният съдия.

Мерките за COVID кризата

Мерките на управляващите по отношение на COVID кризата дават сигнали за неадекватност. „Нямаше нито една мярка, в която да не чуем две взаимноизключващи се твърдения. Сутринта казваме налагаме, вечерта отлагаме,  каза той. Цялата управленска неадекватност  през последните  10 години тази година беше събрана във фокус по отношение на мерките за Ковид -19.  Сутрин научаваме от министър председателя, че ще пускаме децата на училище и в детските  градини, след обяд  министърът казва,  че това е немислимо. 10 дни се обяснява, че мерките трябва да се прекратят на 21 декември, после се казва, че не трябва“.

Според Семов,  пилеят се  пари за ненужни, или поне не спешни разходи в държавата, а в същото време няма пари за масово тестване. Не може да купуваш кораб, когато имаш COVID! Няма елементарна преценка кое важното и кое е маловажното, смята професорът.

Според професора  за въвеждане на адекватни  мерки „пречат някои лобистки интереси„. Няколко приятели хотелиери се оказаха по-важни за властта от хвърлените с риск за живота няколко хиляди медици. В крайна сметка ние седнахме от два стола на земята – нито спасихме хората, нито спасихме икономика. Разбира се, че трябва да затвориш всичко,  което представлява пряк източник на зараза, разбира се,  че трябва да помогнеш на хляба, а не на лимузината, към която бе насочено вниманието,отбеляза Семов. Ние имаме вече толкова малко хора в България, че да има безработица е престъпление!

Цитира писателя Георги Господинов, който преди дни каза: „Смъртта не е евроинституция да я излъжеш„.

Семов даде примери със САЩ – неадекаватността по отношение на вируса доведе  да загуба на иначе сигурно спечелени избори, заключи той. „У нас десет години наблюдаваме липса на стабилни решения и предвидимост – затова сме на първо място по негативни критерии и на последно по положителните. Затова имаме най – зле платени работещи в целия ЕС, въпреки че имаме изключително талантлив народ,  който заслужава съвсем различна съдба.  

За корупцията

Не само че нямаме успешна битка, ние изобщо нямаме битка  с корупцията, заяви конституционният съдия.   Корупцията на властта се трансформира във власт на корупцията.

Това, което видяхме и чухме от Европа, е, че България е орезилена, коментира конституционният съдия. В Резолюцията на ЕП ясно се казва, че сме дефектна държава, която трябва да бъде изтеглена от производството и да бъде ремонтирана,  коментира Семов.  В отговор от България се чу за Мата Хари и КГБ –  никаква мярка и никакво признание  за слабости, каза той.

Според конституционалистът,  българският политически механизъм съществува заради облагите от властта и заради корупцията.  Нещата се променят към по-лошо, обобщи проф. Семов.

Проектът за нова конституция беше безпрецедентна гавра с конституционализма, отбеляза професорът. България има нужда от Велико Народно събрание, но това, на което станахме свидетели, е отказ от конституционализма, трансформация на публичната власт в персонална по начин несъвместим с европейската нормалност.

Предстоящите избори

Проф. Семов заяви,  че догодина, когато ще има най-малко два пъти избори, а е възможно и  „три пъти“ , и те трябва да бъдат проведени по законен начин, а това на първо  място означава чрез машинно гласуване, както е предвидено в закона. „И никакви оправдания за технически  проблеми не са приемливи, защото имаше много време всичко  да се оправи, а то нарочно не беше направено. . Изборният процес с частта, в която е манипулиран, ражда диктатура на посредствеността. Ражда власт на случайните хора“.

Ако не се вземат мерки – има опасност да бъдат касирани не само изборите, но и демокрацията, заключи проф. Атанас Семов.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Един коментар

  1. Мишлето Марин

    Доста грешни тези на проф. Семов! Първо вирусът не представлява такава заплаха и не изисква никакво затваряне. Второ – изборите в САЩ бяха явно чудовищно манипулирани и за всички е ясно, че при честен вот Тръмп печелеше убедително. И трето – за каква европейска нормалност говори професорът? Може би за мракобесието на вечерен час, задължителни маски и всякакви други форми на необоснован терор върху гражданите на Германия, Франция, Испания и др. Подобно чудо не е било и при Хитлер – такъв повсеместен тормоз върху всички хора. Така че от мен Атанас Семов има много голям минус!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.