Последни новини
Home / Законът / Работна група ще пише законови промени за конвоирането на задържани

Работна група ще пише законови промени за конвоирането на задържани

Defakto.bg

Да се създаде работна група, която да предложи нормативни промени във връзка с режима на конвойната дейност. Това е разпоредила министърът на правосъдието Десислава Ахладова, съобщават от ведомството. Срокът за представяне на конкретни законодателни промени е един месец.

Експертите от групата трябва да вземат предвид анализа на решението на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ по делото „Вецев срещу България“, изготвен от дирекция „Процесуално представителство на Република България пред ЕСПЧ“.

До това се стига след скандален случай – отказът на две главни дирекции – за изпълнение на наказанията и „Охрана“ към МП да осигурят конвоиране на задържан на погребението на неговата майка, въпреки изричното произнасяне на съда за това. Като аргумент е било посочено, че конвоирането на погребение не влизало в нормативните задържения на ГДО и ГДИН.

Това бе изложено в отворено писмо на съдия Мирослава Тодорова до министър Десислава Ахладова, като съдия Тодорова се позова и на решението по „Вецев срещу България“ и заложените стандарти там.

В отговор правосъдният министър назначи проверка в двете главни дирекции.

Разпореждането за създаването на работната група сега е след проверките в ГДО и ГДИН.

В състава на работната група, оглавявана от заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, ще влязат представители на Дирекицята по прецесуално представителство пред Страсбург,  ГДО, ГДИН, дирекция „Съвет по законодателство“ и Министерство на вътрешните работи.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.