Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия предлага: Поетапно въвеждане на ЕИСС от 1 януари по апелативни райони

Съдийската колегия предлага: Поетапно въвеждане на ЕИСС от 1 януари по апелативни райони

Defakto.bg
  • Поетапно възобновяване на работата на съдилищата с ЕИСС от 1 януари до 1 юни догодина одобри Съдийската колегия на ВСС. Окончателното решение ще вземе пленумът на съвета на 17 декември.

Дотук се стигна, след като миналия четвъртък пленумът удължи мораториума върху използването на Единната информационна система на съдилищата до 31 декември. Отворен обаче остана въпросът какво става със системата догодина – още повече, че проектът за промени в процесуалните закони ГПК и НПК предвиди старт на електронното правосъдие за 1 юли 2021 г.

Решението на Съдийската колегия от днес е:

От 1 януари работата с ЕИСС се възстановява за апелативен район – Велико Търново и системата на военните съдилища. От 1 март – в Бургаския и Варненския апелативен раион плюс специализираните съдилища. От 1 април – в Пловдивскя апелативен район, а от 1 май – в Софийския, в който влизат СРС и СГС. От 1 юни системата заработва във ВКС.

Предложените варианти днес бяха няколко.

Боряна Димитрова и Георги Чолаков съвместно инициираха следното:

Считано от 1 януари във всички съдилища да се въведе експлоатацията на ЕИСС, с изключение на СРС, СГС и ВКС.

Първоинстанционните дела на РС и ОС да се образуват в ЕИСС, второинстанционните – само ако първоинстанционните са били образувани в системата, включително преди 1 януари, останалите по въззивно обжалване, образувани в САС и АСУД, да се довършат на всички инстанции по тези деловодни системи.

СРС и СГС да въведат в експлоатация ЕИСС до 30 юни, като дотогава могат да ползват старата програма и ЕИСС в тестова среда, както и да въвеждат делата поетапно и да информират съвета.

ВКС – до 30 юни старата система е основна, ЕИСС ще работи в тестова среда.

Съдилищата, изразяващи желание, без пилотните, могат едновременно ЕИСС и старите, единната система – тестова среда. При избор може и само да работят с ЕИСС.

Трето, които искат поетапно.  Първо от 1 януари гражданските дела – първоинстанционни и въззивни, както и частните граждански дела (но не заповедните производства). От 1 март – заповедните производства по чл. 410 и чл. 4(7 ГПК. От 1 април – търговски дела, административни дела, образувани от общите съдилища. От 1 юни – наказателни дела, първоинстанционни и въззивни. От 1 юли – ВКС – всички дела.

Предложението на Даниела Марчева:

От 1 януари работата с ЕИСС се възобновява в ниско натоварените съдилища, от 1 април – в средно натоварените, от 1 юни – във високо натоварените. Като през това време всички съдилища, които пожелаят, да започнат образуването на дела в ЕИСС преди срока, предвиден за тях.

Олга Керелска имаше два варианта.

Първи вариант. Продължават да работят с ЕИСС пилотните съдилища и 24-те пожелали – общо 41. Дава се възможност за работа с ЕИСС на всички останали, които желаят да възобновят – желание са заявили РС в Павликени и Пловдив.

При обжалване пред по-горната инстанция делата, разгледани в ЕИСС, се разглеждат пак там, без ВКС.

Всички останали съдилища възобновяват работата си с ЕИСС от 1 март.

Алтернативно – по райони. От 1 януари ЕИСС се възобновява в апелативния район на Велико Търново, както и военните. В района на Велико Търново има 4 пилотни съдилища, а има и продължили по желание. Военноапелативният съд също не е преставал да работи със системата.

От 1 март ЕИСС се възобновява в апелативните райони на Бургас и Варна. От 1 май – в апелативните райони на София и Пловдив.

От 1 юни работата с ЕИСС се възобновява във ВКС. Дотогава постъпилите дела се образуват в системата АСУД и се тестват и в тестовата среда на ЕИСС.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.