Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за европейски делегирани прокурори – максимум на 58 години, с поне 8 години юридически стаж и да говорят английски

Кандидатите за европейски делегирани прокурори – максимум на 58 години, с поне 8 години юридически стаж и да говорят английски

Defakto.bg

За европейски делегирани прокурори от България могат да кандидатстват действащи съдии, прокурори и следователи. Претендентите трябва да имат минимум 8 години юридически стаж към датата на откриването на процедурата, да са придобили несменяемост и да са получили максималната оценка “много добра” при последното атестиране. И още – те трябва да са на не повече от 58 години при старта на процедурата и да владеят английски език на работно ниво.

Тези правила за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори гласува Прокурорската колегия на ВСС. Става дума за юристите, което ще работят на терен по делата на Европейската прокуратура. Броят им за България засега не е определен – по регламент са минимум двама, желанието е за трима. Като последната дума за тях е на Лаура Кьовеши, която ще ги назначава.

Промени в НПК, а чрез тях и в Закона за съдебната власт, обнародвани в началото на месеца в “Държавен вестник”, възложиха подбора им на Прокурорската колегия на ВСС, а не на Пленума на съвета с квалифицирано мнозинство, както настояваше опозицията. В закона не бе записан и ценз за претендентите.

Той обаче се въвежда с правилата на Прокурорската колегия.

Възрастовият ценз от 58 г. бе обяснен така – процедурата в Брюксел също изисква технологично време, мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години, а пределната възраст за магистрати у нас – 65 години.

Правилата предвиждат също обжалване от страна на недопуснатите кандидати. Както и поставяне на въпроси от съсловни и неправителствени организации към претендентите. На финала допуснатите  се изслушват от Прокурорската колегия по азбучен ред и ще отговарят на въпроси. Всеки от колегията може да гласува за повече от един кандидат, но не за повече от определения брой на европейските делегирани прокурори. При равен брой гласове печели магистратът с по-голям стаж. А при връщане на някоя от кандидатурите от европейския главен прокурор, нова процедура не се провежда – предлага се следващият претендент.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.