Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ против отпадането на търговците на едро от Закона срещу изпирането на пари

КПКОНПИ против отпадането на търговците на едро от Закона срещу изпирането на пари

Defakto.bg

 Не възразява за професионалните съюзи и съсловните организации

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПОНПИ) не съглаува предложени от кабинета промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари. Сред отхвърлените от комисията поправки е и отпадането от закона на търговците на едро. Изменението за търговците на едро вече бе предложено и от депутати от ГЕРБ и е внесено в парламентарното деловодство.

Проектът на МС явно е в съгласувателната му фаза. А, според Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, проектите на изпълнителната власт подлежат на съгласуване от КПКОНПИ „относно наличие на корупционен риск“. В него, разбираме от съобщението на комисията, ръководена от Сотир Цацаров, се предлага по-широк обхват на субектите, задължени да извършват проверки на клиентите и да разкриват информацияза съмнителни сделки.

Прави впечатление също, че КПОНПИ не възразява от обхвата на закона срещу изпирането на пари да отпаднат органите на НАП и на митниците. Няма проблеми и за зачертаването на професионалните и съсловни организации.

Несъгласуването от антикорупционната комисия обичайно се взема предвид от кабинета и следват корекции в изработените законопроекти.

Съобщението:

Едно от съществените изменения (в проекта на МС – б.р.) е предложението да отпаднат част от категориите субекти, за които са задължителни мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари /проверка на клиентите, разкриване на информация относно съмнителни сделки и клиенти, съхраняване и предоставяне на информация и документи и др./. Конкретно е предвидено от обхвата на закона да бъдат изключени: професионалните съюзи, съсловните организации, юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, централните депозитари на ценни книжа, пазарните оператори и/или регулираните пазари, презастрахователите, органите на Националната агенция за приходите и митническите органи, търговците на едро, органите по приватизацията, лицата, организиращи възлагането на обществени поръчки, министри и кметове на общини при сключване на концесионни договори, професионалните спортни клубове и т.н.

В решението си КПКОНПИ приема, че изключването на професионалните и съсловните организации, както и на юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, е оправдано. Оправдано е и изключването от кръга задължени субекти и на органите на НАП и митническите органи, защото за тях съществуват предвидени в други закони механизми и задължения за превенция на изпирането на пари.

Законопроектът не е съгласуван по отношение на предложението от задължените лица по ЗМИП да отпаднат търговците на едро, защото именно при тях съществува възможност, при наличието на сериозни парични обороти да бъде осъществено изпиране на пари. По същите причини не е съгласувано и предложението за отпадане на задълженията за презастрахователите и за пазарните оператори, получили лиценз по Закона за пазарите на финансови инструменти. КПКОНПИ не съгласува проекта и в частта относно предложеното отпадане на задълженията по ЗМИП и за органите по приватизация, за лицата, организиращи възлагането на обществени поръчки, както и за министрите и кметовете на общини при сключване на концесионни договори. Комисията счита, че тези сектори и понастоящем се явяват проблемни по отношение на установени сериозни индикатори за корупционни практики. Действащият закон предвижда задължения за професионалните спортни клубове, а проектът – само за професионалните футболни клубове, което създава създава предпоставка за неравно третиране в спортния сектор, поради което КПКОНПИ не съгласува проекта за изменение на ЗМИП и в тази му част.

Мотивите на Комисията са, че предложеното ограничаване на кръга на субектите, които имат задължения по ЗМИП, има за последица неефективно функциониране на системата за превенция на изпиране на пари, което създава сериозен корупционен риск.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.