Последни новини
Home / Законът / От 1 януари отпускането на европейски средства вече е обвързано с върховенството на закона, реши ЕП

От 1 януари отпускането на европейски средства вече е обвързано с върховенството на закона, реши ЕП

Defakto.bg

 Изслушването на Екатерина Захариева и на  Десислава Ахладова от мониторинговата група в ЕП се отлага за януари

Европейският парламент одобри без гласуване механизма, обвързващ отпускането на европейски средства с върховенството на закона. До вот не се стигна, тъй като не са били предложени изменения в него, съобщи БНР.

След като той влезе в сила от 1 януари, плащанията от европейския бюджет могат да бъдат задържани, ако бъдат установени нарушения, свързани с върховенството на закона в определена страна-членка.

Ако Европейската комисия открие такива нарушения,  ще предлага механизма да се задейства, след което Съветът ще разполага с 1 месец, за да гласува предложените мерки или с три месеца при изключителни случаи. За да бъдат приети  марките,  ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че механизмът ще се прилага още от 1 януари и бе категорична, че Комисията винаги ще реагира напълно автономно, при пълно зачитане на закона и обективност.

Европейският съюз обаче гарантира, че крайните бенефициенти няма да пострадат, ако има процедура срещу държавата.

Междувременно  стана ясно, че изслушването на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европейския парламент се отлага за януари. Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона бе отравила покана към тях за утре.

От Европарламента не са успели да намерят преводачи с български език.  Причината не е в тяхната липса, а поради новите, по-строги разписания, свързани с пандемията от Covid-19. Но очевидно, че  на друг език срещата не е могла да се състои. Председателят на групата – нидерландската евродепутатка София ин ‘т Велд, уведомила секретариата, че изслушнатето е изключително важно. И е уверила, че то ще се състои още в началото на януари 2021 г.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Десислава Ахладова ще бъдат изслушани  повторно  от мониторинговата група, тъй като евродепутатите не са доволни от изслушването  на  28 август и  незадоволителните отговори на допълнителните  въпроси след това.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.