Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси кмета на Гурково, след разследване на Валя Ахчиева

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси кмета на Гурково, след разследване на Валя Ахчиева

Defakto.bg

За две решения, свързани с конфликт на интереси, информираха от КПКОНПИ днес.

Едното от тях е за образуване на производство за конфликт на интереси на кмета от ДПС на Гурково Мариан Цонев, „герой“ на разследване на Валя Ахчиева от началото на месеца (кметът на снимката горе).

Съобщението на КПКОНПИ

Със свое решение КПКОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на Анелия Лилова, бивш заместник-кмет на Община Димово, обл. Видин, осъществен за времето, през което тя по заместване е изпълнявала функциите на кмет на общината.

Преди заемане на длъжността Анелия Лилова е била съдружник в „АИМ“ ООД, от 2009 до 2012 г., последователно със съпруга и със свекърва си. Общината е обявила обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детски и социални заведения. При финализиране на поръчката /в периода 25.09.2019 г. – 25.10.2019 г./, Лилова е утвърдила протокол за класиране на участниците, с който първото място като доставчик на определени позиции храни е за дружеството „АИМ“ ООД, като е подписала и решение, с което е обявила класирането и е определила посоченото дружество за изпълнител. Към този момент управител и съдружник в „АИМ“ ООД е била свекървата на изпълняващата функции на кмет. На Лилова е наложена глоба в размер на 5000 лв.

Комисията образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Мариан Цонев, кмет на Община Гурково. Според твърденията в сигнала, Цонев е бил управител на строителна фирма и съдружник в още едно строително дружество – „Асафа“, заедно с Д. Т. След избирането му за кмет, Мариан Цонев прекратил участието си в посочените дружества. Като кмет, в деня на напускане на „Асафа“ той прекратил действащ договор, подписан от бившия кмет на общината за изграждане на мост над река Гарвашница, а две седмици по-късно прекратил и друг вече подписан договор, за изграждане на инфраструктура за предотвратяване на наводнения. Според изложеното в сигнала, на 14.08.2020 г. Мариан Цонев е подписал с обединение „Подпорна стена 2020“ договор на стойност 1,2 млн. лева, като водещ дял в обединението има строителна фирма, представлявана от бащата на Д. Т. – бившия съдружник на кмета. Самият Д. Т. до 2019 г. също е бил управител и съдружник в тази фирма.

По повод на декларация на политическа партия, с твърдян конфликт на интереси на кмета на Община Гурково, Пресцентърът на КПКОНПИ уточнява, че производството спрямо Мариан Цонев е образувано по сигнал – медийна публикация: журналистическо разследване, излъчено по ТВ+ /“Безстрашният строител-кмет“/ и публикация в EurActiv/“Орташкият мост в Гурково, който минава над закона“/. Впоследствие са постъпили и други сигнали със същите твърдения, които са приобщени към началния сигнал /медийните публикации/ и ще бъдат разглеждани в едно производство.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.