Последни новини
Home / Законът / Мерките срещу Ковид -19 окончателно удължени до 31 януари с изключение на детски градини и училищата от 1 до 4 клас

Мерките срещу Ковид -19 окончателно удължени до 31 януари с изключение на детски градини и училищата от 1 до 4 клас

Defakto.bg

Детските ясли, градини и училищата за децата от първи до четвърти клас ще отворят от 4 януари.  Забраните за моловете остават, с изключение на институциите в тях – банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании.

Продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари.

От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях.  Това реши правителството след като получи доклад  с предложения за удължаване на срока на противоепидемичните мерки от министъра на здравеопзаването и НОЩ.

В рамките на работното съвещание при премиера Борисов здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалните данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас. „Отбелязва се съвсем лек спад на заболеваемостта и на процента положителни тестове. Смъртността обаче продължава да е висока, вчера живота си са загубили 191 български граждани, а заетостта на болничните легла продължава да е висока. Именно затова предлагаме удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари“, каза той.

Като министър на здравеопазването не искам гражданите да бъдат излекувани, аз искам гражданите да бъдат здрави, това е целта на мерките, които ще предложим заедно с колегите. Най-важните от тях – нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени също до 31 януари“, посочи още Ангелов.

Ресторантите към хотелите ще могат да работят от 21 декември, но при определени условия. Организирането на закуската, обяда и вечерята трябва да става по график на две или три смени, като се запълва не повече от половината от капацитета на ресторанта. Въвежда се и вечерен час за тези заведения – 22 часа, каза здравният министър. Той обясни, че това се прави, за да не се организират празненства и партита.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което с днешна дата ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония.

По отношение смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров, посочи доц. Кунчев, според когото има основания за оптимизъм, но „много плах“.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.