Последни новини
Home / Законът / На последното за годината заседание, кадровиците в дебат за декларации и новия публичен регистър

На последното за годината заседание, кадровиците в дебат за декларации и новия публичен регистър

Defakto.bg

С повдигането на два принципни въпроса приключи последното за годината заседание на Пленума на ВСС.

Първият бе открит с питане на Лозан Панов: “Наистина ли смятате, че доклад на Европейската комисия е посегателство срещу независимостта на съдебната власт?”.

Поводът е новият регистър на “случаите на посегателство срещу независимостта на съдебната власт”, в който по замисъл трябва да са публичните реакции на кадровиците в защита на въпросната незамисимост. Прегледът му, както Де факто писа, обаче показа, че защитата е повече от спорна.

Проблемът обаче е друг – в регистъра изненадващо бе попаднала и позиция на Прокурорската колегия по мониторинговия доклад на ЕК през 2018 г. Което предизвика маса въпроси. (Този запис вече го няма).

Олга Керелска повдигна друга тема – на 31 декември изтича срокът за новите декларации по чл. 195а от съдебиня закон, в които няма да се описва членуването на магистрати в съсловни организации. И прикани “да напомним на магистратите за това им задължение, за да можем ние да изпълним нашето задължение да изчистим линковете”.

Става дума за промяната в ЗСВ, с която бе отменено въведеното през 2017 г. деклариране на членството на съдии, прокурори и следователи в професионални организации, което влизаше и в публичен регистър. Остана обаче задължението да се отчитат за “вcичĸи дeйнocти и члeнcтвa в opгaнизaции, вĸлючитeлнo тaйни и/или нeфopмaлни opгaнизaции и oбщecтвa, юpидичecĸи лицa c нecтoпaнcĸa цeл и в гpaждaнcĸи дpyжecтвa или oбeдинeния“.

Евгени Иванов днес додаде, че има много въпроси от магистрати трябва ли да подават новите декларации, ако не членуват в съсловни организации.

Цветинка Пашкунова напомни, че по проблема отдавна има принципно решение  – съдиите, прокурорите и следователите, които освен в съсловна, членуват и в някоя друга от изброените в закона организации, трябва да подадат нова декларация. Останалите – не.

About De Fakto

Проверете също

Осъдиха ВАС за „очевидно“ нарушение на правото на ЕС, дължи солидарно с НАП обезщетение от над  110 000 лева

Върховният административен съд (ВАС) е осъден солидарно с НАП  да заплати обезщетение от над  110 …

Оспорвано с 5:4 гласа Избирателната комисия по избора на 2-ма членове на ВСС обяви и повторния вот за нередовен

С 5 на 4 гласа  Избирателната комисия по избора на 2-ма членове на ВСС от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.