Последни новини
Home / Актуално / Окончателно: Старт на електронното правосъдие от 30 юни догодина, отстъпки за адвокатите до 30 юни 2022 г.

Окончателно: Старт на електронното правосъдие от 30 юни догодина, отстъпки за адвокатите до 30 юни 2022 г.

Defakto.bg

Елетронното правосъдие у нас да заработи от 30 юни догодина, с отлагателни условия за адвокатите – до 30 юни 2022 година.

Това окончателно прие парламентът на второ четене, с промени в процесуалните закони ГПК и НПК и в устройствения Закон за съдебната власт. Поправките, предложени от Министерския съвет, набъбнаха и с предложения на депутати, а окончателният вариант – с окончателни редакции на правната комисия.

Впечатляваща бе експресността – проектът за ГПК (промените в НПК и ЗСВ са с преходни разпоредби) бе внесен от правителството в парламента на 3 декември, приет на първо четене на 11 декември и окончателно гласуван на 17 декември.

И още – и този път депутатите не изневериха на прийома за второ четене, пак чрез преходни разпоредби, да вкарват абсолютно странични за темата поправки. В случая, по предложение на Даниела Дариткова, в окончателния вариант изгряха и промени в Заона за социалните услуги, които отлагат до 31 декември 2021 г. закриването на домовете за медико-социални грижи за деца във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора.

Паралелно, също днес, Пленумът на ВСС се занима със същностна част на електронното правосъдие – Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и одобри окончателния график за възстановяването й, по апелативни райони. Последен, на 1 юни, в системата влиза Върховният касационен съд.

Що е то електронно правосъдие се обяснява отдавна, но всъщност ще разберем от средата на 2021 година. Най-общо това е преминаване към онлайн режим на обмен на документи, включително внасяне на искове и тъжби, връчване по електронен път, съдебни актове в електронна форма. Като в ГПК е записана специална отстъпка от 15 % от държавната такса за искове онлайн.

Внимание, това не означава, че оттук нататък, правосъдието в популярната му форма – съдебни заседания, ще е онлайн. Но актовете ще са в елетронен вид.

Разбира се, има и изключения за участия. Така в НПК бе записано, че при извънредно положение, военно положение, бедствия, епидемия, извънредна епидемична обстановка или други форсмажорни обстоятелства, задържани обвиняеми и подсъдими могат да участват в делата за мери за неотклонение чрез видеоконферетна връзка.

Огледално, принципът бе въведен и в Закона за здравето, за гражданите, за които се иска настаняване за принудително лечение и за вещите лица.

Облекченията за адвокатите – от 30 юни 2022 г. влиза в сила задължението им да се регитрират и да поддържа профил в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) и в информационната система за сигурно електронно връчване по Закона за електронното управление. Оттогава те ще получават уведомления, книжа, призовки и прочее именно и само по този начин.
Записано бе също и че при готовност преди 30 юни 2022 г. на адвокат няма пречка той да здапочне да получава книжата по този начин.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.