Последни новини
Home / Актуално / Окончателно: Старт на електронното правосъдие от 30 юни догодина, отстъпки за адвокатите до 30 юни 2022 г.

Окончателно: Старт на електронното правосъдие от 30 юни догодина, отстъпки за адвокатите до 30 юни 2022 г.

Defakto.bg

Елетронното правосъдие у нас да заработи от 30 юни догодина, с отлагателни условия за адвокатите – до 30 юни 2022 година.

Това окончателно прие парламентът на второ четене, с промени в процесуалните закони ГПК и НПК и в устройствения Закон за съдебната власт. Поправките, предложени от Министерския съвет, набъбнаха и с предложения на депутати, а окончателният вариант – с окончателни редакции на правната комисия.

Впечатляваща бе експресността – проектът за ГПК (промените в НПК и ЗСВ са с преходни разпоредби) бе внесен от правителството в парламента на 3 декември, приет на първо четене на 11 декември и окончателно гласуван на 17 декември.

И още – и този път депутатите не изневериха на прийома за второ четене, пак чрез преходни разпоредби, да вкарват абсолютно странични за темата поправки. В случая, по предложение на Даниела Дариткова, в окончателния вариант изгряха и промени в Заона за социалните услуги, които отлагат до 31 декември 2021 г. закриването на домовете за медико-социални грижи за деца във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора.

Паралелно, също днес, Пленумът на ВСС се занима със същностна част на електронното правосъдие – Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и одобри окончателния график за възстановяването й, по апелативни райони. Последен, на 1 юни, в системата влиза Върховният касационен съд.

Що е то електронно правосъдие се обяснява отдавна, но всъщност ще разберем от средата на 2021 година. Най-общо това е преминаване към онлайн режим на обмен на документи, включително внасяне на искове и тъжби, връчване по електронен път, съдебни актове в електронна форма. Като в ГПК е записана специална отстъпка от 15 % от държавната такса за искове онлайн.

Внимание, това не означава, че оттук нататък, правосъдието в популярната му форма – съдебни заседания, ще е онлайн. Но актовете ще са в елетронен вид.

Разбира се, има и изключения за участия. Така в НПК бе записано, че при извънредно положение, военно положение, бедствия, епидемия, извънредна епидемична обстановка или други форсмажорни обстоятелства, задържани обвиняеми и подсъдими могат да участват в делата за мери за неотклонение чрез видеоконферетна връзка.

Огледално, принципът бе въведен и в Закона за здравето, за гражданите, за които се иска настаняване за принудително лечение и за вещите лица.

Облекченията за адвокатите – от 30 юни 2022 г. влиза в сила задължението им да се регитрират и да поддържа профил в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) и в информационната система за сигурно електронно връчване по Закона за електронното управление. Оттогава те ще получават уведомления, книжа, призовки и прочее именно и само по този начин.
Записано бе също и че при готовност преди 30 юни 2022 г. на адвокат няма пречка той да здапочне да получава книжата по този начин.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.