Последни новини
Home / Законът / Гешев и Външно гонят пореден руски дипломат като шпионин (допълнена)

Гешев и Външно гонят пореден руски дипломат като шпионин (допълнена)

Defakto.bg
Пореден руски гражданин с дипломатически имунитет е бил уличен в извършване на разузнавателна дейност на територията страната.  От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил за събраните по случая доказателства министъра на външните работи. От прессъобщението става ясно, че Екатерина Захариева  е била уведомена за случая вчера, а прокуратурата е започнала работа по него по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Цялото съобщение:

По сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104, ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25, ал. 1 т. 3 НПК  – „деецът е лице с имунитет“.

В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

От Министерството на външните работи съобщиха, че дипломатът от руското посолство в София вече е обявен за персона нон грата и са му дадени 72 часа срок да напусне страната. Нота  е била връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на Външно министерство.

Малко по-късно Руското посолство в София обяви решението за „неоснователно“ и добави, че Москва си запазва правото на ответни действия.

У нас това е поредният случай за прогонване на руски допломати с аргумента – шпионаж, за който  прокуратурата съобщава. През септември бяха уличени двама руски шпиони, а външно министерство ги обяви за персона нон грата. Миналата година имаше друг подобен скандал с дипломати – по искане на България Русия отзова един от първите секретари на посолството заради подозрение в шпионаж, след като в края на октомври 2019 г. той бе обявен от прокуратурата за шпионин.

През януари прокуратурата обяви, че е разкрила още двама шпиони с дипломатически имунитет, които според държавното обвинение са събирали данни за механизмите на изборния процес в България, за енергетиката и енергийната сигурност на страната, като изпращали информацията на руското разузнаване.

Тогава българското външно министерство връчи на руския посланик нота за обявяване на дипломат за персона нон грата и е уведомило, че служител на търговското представителство трябва да напусне страната, а съобщението дойде от посолството на Москва в София.

През септември 2019 г.  прокуратурата образува известното дело за шпионаж срещу председателя на  сдружение „Русофили“ Николай Малинов, когото съдът пусна да  пътува до Русия, където бе награден лично от президента Путин с орден за заслуги. По това дело няма  публично развитие. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо  обяви съдия Андон Миталов, разрешил на  Малинов да пътува в Русия, за нежелан в страната заради корупция. Същият съдия, за когото данни за корпуция не се намериха, след това  подписа акцията на прокуратурата в  президентство през юли т.г.

Москва: Да бъдеш рупор на амбициите на чужди държави е незавидна мисия

Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения“.  Това написа  във „Фейсбук“ председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов.  Той добави, че страната ни е „назначена от покровителите си в НАТО за рупор на тезата за руската заплаха„.

Председателят на комитета по международни отношения на държавната Дума Леонид Слуцкий  коментира: „Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати, е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна.“

Колегата му Антон Морозов обеща реципрочни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия. „Подобни неща предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна“, посочи Морозов.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.