Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Без държавен и общински наем в епидемичната обстановка за фирми и граждани, пострадали от Ковид-кризата

На първо четене: Без държавен и общински наем в епидемичната обстановка за фирми и граждани, пострадали от Ковид-кризата

Defakto.bg

Две предложения за промени в Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него бяха приети на първо четене.

Едното – на Исрен Веселинов и група Обединени патриоти, въвежда вече съществувала мярка по време на извънредното положение. Нормите сега са за извънредната епидемиологична обстановка и предвиждат, докато трае тя и два месеца след отмяната й да е намали размерът или да се освободят от плащане на наем и за ползване на държавни и общински имоти физически и юридически лица, ограничили или преустановили дейността си в тези имоти. Мотивът е, че въведените от края на ноември със заповеди на здравния министър по-строги мерки създават тежка ситуация за бизнеса. Предвидено е поправката да влезе в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Другото предложение е на Даниела Савеклиева (ГЕРБ) за разширяване на кръга на кандидатстващите за безвъзмездна помощ дружества, дори и да са били санционирани за нарушения на трудовото законодателство, стига да нямат публични задължения ъм 1 януари тази година. В процедурата за подбор ще могат да участват и онези, чиито задължения са отсрочени, разсрочени или обезпечени.

Интересното е, че Искрен Веселинов и група имат и второ предложение по същия закон, което не бе в днешния пленарен дневен ред. А именно – по време на извънредната епидемична обстановка граждани, длъжници по кредити от финанови институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции (обичайно – бързите кредити) да могат да искат отсрочване на задължението за срок до два месеца от отмяната на извънредната епидемична обстанова. Като това да важи за останалите без работа, пуснатите в неплатен отпуск или с намалени заплати с повече от 1/5 от основния размер. Същото право се дава и на физическите лица, които са самоосигуряващи се, ЕТ, земеделски производители и са преустановили или свили дейността си заради Ковид-кризата. Условието е длъжниците да нямат данъчно-осигурителни задължения и преди 13 март да не са изпадали в забава по задължението повече от три месеца. За разлика от другия проект, минал през регионалната комисия, този е разпределен на правната комисия на НС и още не е разгледан от нея.

Засега извънредната епидемична обстановка е до края на януари догодина.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.