Последни новини
Home / Законът / Парламентът обсъжда на първо четене фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния

Парламентът обсъжда на първо четене фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния

Defakto.bg

Предваканционно в последния работен ден преди коледната си ваканция депутатите ще разискват на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда създаване на нова правна фигура – прокурор, който да разследва главния.

Според законопроекта на  ГЕРБ, предстои да се създаде нова фигура на разследващ прокурор със 7-годишен мандат, който да разследва действията на главния обвинител. Той ще е ще е  със статут на действащ прокурор по подобие на европейските делегирани прокурори и ще се номинира от  шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, като ще бъде избиран от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство. Предлага се актовете на специалния прокурор да не могат да бъдат отменяни от главния, ако самият той е обект на разследване. Това обаче е в противоречие на конституцията, която оправомощава главния прокурор да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, категорични са експертите.

Любопитно е, че  на заседание на правната комисия в сряда,  управляващите за  първи път в този мандат не приеха позиция на прокуратурата, която изрази несъгласие с предложения проект.  Критично  становище  по проекат изказа и правосъдното министерство.

Не възприемаме становището на Прокуратурата, че проблем с разследването на главния прокурор няма. Има проблем и сме категорични, че трябва да бъде приет конкретен механизъм„, обяви Красимир Ципов.  Той даде  заявка, че за второ четене ГЕРБ ще предложи нова възможност за издигане на претенденти за новия пост – чрез самономиниране.

“ Изваждате като знаме само част от становището на Венецианската комисия и хвърляте прах в очите на хората. Много подценявате това общество. Разминавам се със становището на ПРБ – те отричат изобщо да има проблем. Проблем има, но той не се решава. Не вярвам, че това НС има волята, качеството и желанието да води този дебат по същество, намирам предложението за абсурдно„, заяви в правната комися Крум Зарков (БСП).

Протестите на гражданите  искаха оставка на обвинител №1, която е морален акт, а не се решава със законотворчество, напомни независимият Явор Нотев.  Адвокатът попита още „супервайзър“ (надзорник) или „най-главен прокурор“ опитва да създаде проектът, както и кой ще надзирава надзорника.

Проблемът с отговорността на главния прокурор не може да бъде разрешен чрез създаването на друга спорна фигура, с непредвиден в конституцията статут. Сполучливо разрешение може да се получи само като резултат от кардинално преосмисляне на конституционния статус не само на главния прокурор, но и на ВСС, коментира пред Де Факто дългогодишният експерт и депутат от ВНС Петър Обретенов.

Следващото редовно пленарно заседание на Народното събрание ще е на 13 януари догодина.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.