Последни новини
Home / Законът / Нямало полицейско насилилие над бития журналист Димитър Кенаров

Нямало полицейско насилилие над бития журналист Димитър Кенаров

Defakto.bg
Полицейското насилие от протестите остана невидимо за прокуратурата

Министерството на вътрешните работи не е открило да е  упражнено  полицейско насилие над  журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит,  докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов „Велико народно въстание“.

Часове след побоя пострадалият свидетелства, че няколко служители на реда са му нанесли удари, а тежките му травми личаха и през следващите дни.  Не така смята обаче МВР, което напълно оправдава униформените, съобщи в. Сега, като се позовава на  отговори на Столична дирекция на вътрешните работи, които изданиеото е  получило по Закона за достъп до обществена информация. Проверката е  приключила тихомълком още на 3 декември. „Комисията по категоричен начин е установила, че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаема атака на българската полиция„, казват от СДВР.  Без обяснение е оставен фактът, че раните на Димитър Кенаров са видими и е явно, че са получени от побой.

Проверката е установила единствено, че служител на реда е извършил „административно нарушение във връзка с работа с документи„, заради което ще получи „съответното наказание„. От Столична полиция обаче не уточняват през Сега в какво се изразява въпросното нарушение, нито пък каква ще бъде конкретната санкция. Вероятно е заради това,че  журналистът Димитър Кенаров е задържан с белезници, без дори да е издадена заповед.  Това констатира Софийският районен съд, след като пострадалият обжалва ареста си. Жалбата обаче беше отхвърлена именно защото няма официално издаден документ.

Излиза така, че случаите, при които имаме издадена заповед, т.е. поне формално е налице спазване на закона, са подсъдни на районния съд и същият ще се произнесе незабавно. Когато обаче имаме очевидна незаконност, тъй като дори не е издадена заповед, задържаният следва да търси защита по общия ред и производството може да продължи с години. Това е много опасно и излиза, че МВР може да те държи пет часа на площада, след което да те натовари в камионетка с още множество хора, да те закара в районното управление, да те държи още малко там и излизайки на свобода, ти да нямаш право на достъп до производство, в което задържането да бъде обявено незабавно за незаконно„, коментира  адвокат Стоян Мадин пред „Дневник“.

Арестът на Кенаров предизвика остра реакция и на европейско ниво, напомня  „Медиапул“.  Румънският евродепутат Рамона Стругариу и комисарят по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович изразиха безпокойство от случващото се у нас. За разследване на случая настояха от Асоциацията на европейските журналисти.  Реакция имаше и от ЕК , която заяви, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата.

В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации,  заяви през септимври говорител на институцията.  Евродепутати  също настояха случаят  да бъде разследван.

Държавното обвинение  до този момент държи на трупчета проверката по случая.   Въпреки че материалите са докладвани на Софийската районна прокуратура, вече половин година се мълчи по темата, коментира Сега.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.