Последни новини
Home / Законът / Президентът: Указът за изборите ще бъде издаден до 26 януари и публикуван в Държавен вестник

Президентът: Указът за изборите ще бъде издаден до 26 януари и публикуван в Държавен вестник

Defakto.bg
 Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи
Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства
Това заяви в събота президентът Румен Радев в предаването „Годината“ по Дарик радио.  На въпроса дали иска да е президент на България, той отговори:  „Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове – нямам място в тази институция. Моята амбиция е докато съм президент да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите. .. Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество„, каза  Румен Радев.

Президентът заяви, че ще отчете всички фактори при насрочването на датата на изборите.

Указът за изборите ще бъде издаден до 26 януари и ще бъде публикуван в Държавен вестник,  каза той.  Държавният глава  призова управляващите правилно да организират предстоящите парламентарни избори.

Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт„, заяви той.

Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства, каза  президентът по повод въпрос за поредното изгонване на руски дипломат, уличен в шпионаж.  Националната сигурност е абсолютен приоритет.  Службите и прокуратурата, които са работили по този случай трябва да имат своите  неопровержими доказателства, защото това влияе на международните отношения, заяви Радев.  Запитан не е ли получил предварителна информация  по случая, Радев отговори: Не ,нямам никаква информация.   Но виждате  с какъв размах  прокуратурата разнищи мрежата на руската федерация,  а в същото време не може да види очевадните улики в записи и шкафчета. И тук остава един неприятен привкус от този огромен контраст,  отбеляза Румен Радев .

За съжаление прокуратурата обслужва интересите на властта по отношение на политическите опоненти,  каза той и добави, че именно това е  една от причините за отношението към прокуратурата по време на протестите.

Президентът  определи поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към участниците на изборната конференция на ДПС като „признание за амбиции за участие в българския политически живот“.  Той  смята, че приветствието от Ердоган хвърля сянка върху ДПС, което се заявява като национално отговорна политическа сила. „Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г., когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори„, уточни държавният глава.

Президентът коментира и кризата с коронавируса, като разкритикува правителството. „На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм„, заяви той.  Ние сме във всякакъв вид кризи и няма да се върнем към старата нормалност, смята президентът.

Най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно, коментира още държавният глава предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.  Запитан дали след изборите напролет ще има редовен или служебен кабинет, Радев отговори, че няма как отсега направи прогноза. Той допълни, че при всички случаи следващото правителство „трябва започне демонтаж на сегашния порочен управленски модел“. „Правителството трябва да покаже и да вдъхне увереност, че България може да се управлява отговорно“, посочи той.

Президентът смята, че  следващото правителство ще се подкрепя от минимум 3 партии при един много фрагментиран парламент. „Ще се проявят проблемите на нашия модел – хората гласуват за партии, а като няма изявено мнозинство, започват всякакви коалиции и сметки. Хората не могат да са уверени за кого гласуват за най-важните постове – премиер и министри. Гласуваш за партия, после в парламента стават уравнения и се получава така, че премиер и министри стават хора, които не си очаквал и не си предполагал, но това е проблем и на редица други демокрации„, смята Радев.

 

Той  подчерта, че е на абсолютно единна позиция с правителството по темата „Република Северна Македония“. Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, коментира Румен Радев.

Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика, посочи държавният глава.

Мутри вън“ е думата на годината 2020, която президентът написа на стената на Дарик. Той каза, че това не е негов призив, а на стотиците и хиляди българи.

Аз съм на страната на българите, когато те отстояват своите позиции в името на България и допълни, че пак би излязъл с вдигнат юмрук пред гражданите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.