Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Промяната трябва да извади обвинението срещу главния прокурор от монопола на главния прокурор

Методи Лалов: Промяната трябва да извади обвинението срещу главния прокурор от монопола на главния прокурор

Defakto.bg

Всички във ВСС са наясно с модела на зависимостите и тръгнат ли да го проверяват, ще стигнат до Пеевски, до Доган

Промяната трябва да извади обвинението срещу главния прокурор от монопола на главния прокурор, предложеният проект на ГЕРБ е неработещ модел и пореден маньовър за губене на обществено време. Така бившият председател на Софийския районен съд и настоящ общински съветник от „Демократична България“ Методи Лалов коментира пред „Политически НЕкоректно“ на БНР третата поред визия на управляващите за „независимия“ прокурор, който да разследва Главния. Утре някой ще се опита да ни внушава, че поредното предложение е противостояне между Борисов и Гешев, но това ще е театър, категоричен бе бившият съдия.

Като изход Лалов посочи главният прокурор да бъде избиран от квалицифирано мнозинство на Народното събрание, за да се сложи край на настоящата му безконтролност, както предлага ДБ. Това обаче няма как да стане без промяна в Конституцията.

Надявам се гражданите да са разбрали, че за 1190-и път прокуратурата формално е извършила проверка – бе коментарът на Методи Лалов за прекратената проверка на „записа с гласа, приличащ на Бойко Борисов“. Седели са в едни кабинети,  записали са уговорените показания, стиснали са си ръцете и нищо повече – илюстрира станалото юристът.

И още: „Промяната няма да стане за месец-два, а това е дълъг процес и вечна битка. Бяха направени огромни крачки обществото да осъзнае случващото се в съдебната система. Истинска промяна ще има, когато има промяна на модела на управление, на законодателство, така че институциите да работят еднакво за всички граждани, не избирателно. Бих поздравил главния прокурор на 1 година, че с цялата си безпардонност показа уродливото лице на прокуратурата на обществото, та да видят хората, че ножът отдавна е опрял до кокала. Че ПРБ, регулаторите, МС, НС работят непрозрачно, в услуга на задкулисието и то ярост“.

Както и:

„Темида отдавна обслужва цацаровци, гешевци, Пеевски, олигарси. Прокуратурата отдавна не се бори с престъпността в полза на обществото. Гешев награждава най-верните му хора, оплюва онези, които изразяват мнение. Но в отиващата и година страхът е по-малък, включително в парламента. Депутати  споменават името на Гешев, но са малцинство. А преди време тези хора избраха ВСС, изпратиха същите безобразници да изберат Гешев.

Всички във Висшия съдебен съвет са наясно за модела, който цари в съдебната система. Те са наясно, че ако трябва да го разследват, да го изясняват, ще стигнат до Пеевски, до Доган, до модели и механизми, които са неправомерни…

Всички главни прокурори така деморализираха прокуратурата, че в най-добрия случай независимите прокурори са страхливи и те са независими по случай с кражба на джанта, но не са смели, когато става въпрос за разследване на корупция по горните етажи, освен ако не им е поръчано“.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.