Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата прекрати проверката срещу Точкова за неизпълнено съдебно решение по „ЦУМгейт“

Прокуратурата прекрати проверката срещу Точкова за неизпълнено съдебно решение по „ЦУМгейт“

Defakto.bg

Не било установено главният инспектор „активно“ да е препятствала изпълнението на закона, нито дали и кога е научила за решението

Теодора Точкова

Софийската районна прокуратура отказа да образува разследване срещу Теодора Точкова за неизпълнение на съдебното решение да предостави материалите по преписката „ЦУМгейт“.  Проверката срещу нея е прекратена.

Това съобщи „Свободна Европа“.

Става дума за скандалната среща от 2017 г. между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, тогавашният депутат от БСП Георги Гергов и бизнесмена и издател на „Сега“ Сашо Дончев в кабинета на Гергов в ЦУМ (и предупреждението към издателя, че поведението му става „неприемливо и нетърпимо“, по думите на Дончев). И за последвалата проверка на Инспектората към ВСС, която трябваше да установи дали с поведението си магистратът Цацаров не е уронил престижа на съдебната власт, която бе прекратена, без да установи нищо, понеже нямало странични участници в рандевуто.

Най-вече става дума за влязлото в сила на 16 юли тази година решение на съдия Веселина Женаварова от Административен съд – София-град Инспекторатът да предостави исканата от активиста Николай Неделчев по Закона за достъп до обществена информация преписка по неговата проверка за „ЦУМгейт“. Въпросната информация бе предоставена едва през декември и то след като Върховният административен съд отказва да отмени влязлото в сила решение на АССГ (като неговото произнасяне е от ноември). Като преди това Съюзът на съдиите писа и до парламента с настояване да реагират на поведението на избраната от тях главен съдебен инспектор (чийто мандат отдавна изтече), а Лозан Панов постави въпроса пред Пленума на ВСС. За „предоставянето“ на информацията с четиримесечно закъснение всъщност се разбра от опровержението на самата Точкова, разпратено до медиите ден преди заседанието на Пленума и то бе ползвано по предназначение – с мнозинство кадровиците отклониха проблема, понеже вече бил решен.

На този фонт е изключително любопитен мотивът на прокурор Вероника Трифонова от СРП, сезирана още през лятото от търсещия информация Николай Неделчев, да откаже образуване на досъдебно производство срещу Теодора Точкова.

А именно: твърдяното престъпление по чл. 296, ал.1 НК предполага активно поведение за създаване на пречки или осуетяване на изпълнението на съдебно решение, а това не включвало бездействие. Нещо повече, нямало данни главният съдебен инспектор или някой от Инспектората към ВСС да е проявявал конкретна активност, насочена към препятстване на изпълнението на съдебното решение. (Просто не са го изпълнили!)

А най-интересното е, че държавното обвинение установява как не е сигурно и дали изобщо Инспекторатът е бил надлежно уведомен за въпросното съдебно решение и на коя дата, понеже в момента на осъществяване на проверката преписката е била във ВАС, а оттам отказали информация дали главният инспектор е получил решението на АССГ и кога, както и по какъв повод делото се е озовало във върховния съд.

Удобно. При повече старание проверяващите от МВР и обвинителите от СРП без проблем биха си отговорили на въпросите, ако си бяха направили труда да се вгледат в казуса, да направят проверка в публичните съдебни регистри, пък и да питат самата Точкова.  Тогава най-малкото мъчещият ги въпрос дали Теодора Точкова и подчинените й са научили за влязлото в сила съдебно решение, вменило им задължения, щеше да се реши – очевидно са научили, щом на свой ред са завели делото във Върховния административен съд за същото решение.  Както и че въпреки узнаването не са изпълнили задължителните указания на АССГ, понеже образуваното от самите тях дело във ВАС било „преюдициално“.

И тогава, може би, прокуратурата би се занимала със същностния проблем за неизпълнението, би поразсъждавала  върху роенето на всякакви дела, които не отменят задължителната сила на окончателното съдебно решение и т.н., и т.н.  Защо не, да кажат и колко време гражданите трябва да чакат тази институция, за да не е тя в „неизпълнение“?! Може би до безкрай?

Похватът с „преюдициалността“, впрочем, не за първи път се ползва от Инспектората – включиха го и по друга скандална проверка, тази на тримата съдии, постановили окончателно условното предсрочно овобождаване на Джок Полфрийман от затвора. Тогава инспекторската проверка (която в крайна сметка не откри техни нарушения) месеци бе държана на трупчета, без възможност магистратите да защитят професионалната си репутация.  Понеже Инспекторатът пак чакаше, този път ВКС да се произнесе по искането на Сотир Цацаров за отмяна на влязлото в сила определение.

Отказът на СРП ще бъде оспорен от Николай Неделчев пред Софийската градска прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.