Последни новини
Home / Законът / Апелативният специализиран съд отмени гаранцията на обвинен за опетняване на флага, остави го без мярка за неотклонение

Апелативният специализиран съд отмени гаранцията на обвинен за опетняване на флага, остави го без мярка за неотклонение

Defakto.bg

Обвиненият за хулиганство и опетняване на флага Михаил Стефанов остава без мярка за неотклонение. Това окончателно постанови Апелативният специализиран съд (АСНС).

Михаил Стефанов

Старозагорецът Стефанов, редактор на сайта „За Стара Загора“, стана известен с използването на знамето (и уринирането върху него) като знак на протест – срещу властите, положението, съдебната система изобщо и нейни звена в частност. Той веднъж бе разследван и осъден условно (на първа инстанция и втора инстанция  – от  Специализирания съд и Апелативния спецсъд) за подобни клипове с флага. И повторно бе взет на мушка от Специализираната прокуратура през есента. Тогава бе обвинен за два клипа – от септември и ноември, единият занет в Стара Загора, другитя – на метри от сградата на спецправосъдието в София. Обвиненията са по чл. 108 (опетняване на герба, знамето или химна) и по чл. 325 (хулиганство) от НК.

Днешното дело в АСНС е по жалба на Михаил Стефанов и протест на прокуратурата. И двете страни са били недоволни от определената от Специализирания съд мярка за неотклонение – гаранция от 1000 лева. Обвинението е искало „задържане под стража“.

Втората инстанция е отменила определението на СНС за гаранцията, оставила е без разглеждане прокурорското искане за задържане и е прекратила производството, съобщиха оттам.

Михаил Стефанов води дело по Закона за отговорността на държавата за близо едногодишния арест – от юни 2018 г. до март 2019 г. Той бе изпратил и жалба в Евросъда по правата на човека както за задържането, така и за нарушаване на правото на свободно изразяване, но в края на ноември т.г. ЕСПЧ я отхвърли като недопустима.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.