Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Снимките с Борисов са манипулирани, злепоставят премиера, делото – спира, извършителят е неизвестен

Прокуратурата: Снимките с Борисов са манипулирани, злепоставят премиера, делото – спира, извършителят е неизвестен

Defakto.bg

Екипът от  прокурори  на Софийска градска прокуратура спира наказателното производство срещу извършителя,  заснел премиера Бойко Боирсов в спалнята му  – той  останал е неизвестен. Това информира пресслужбата на държавното обвинение в късния следобед в сряда.

Прокурорите  стигнали до извода, че  видеозаписът и заснемането не са извършени от лица  на НСО, анализираните файлове не са оригиналните, данните за тях са манипулирани, и не е възможно да установят действителната дата на заснемането.   

Няма  доказателства за престъпление, свързано със заснетите вещите от снимките и видеозаписа, нито за произхода им или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК“ – става дума за пачките и кюлчетата в чекмеджето.   Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те“, се казва в съобщението на СГП.  Така  на въпроса – отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност, прокурорите отговарят –  категорични доказателства в тази насока не са събрани.   И още: Приобщените видеозаписи и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов

През юни т.г. в медиите бяха публикувани снимки и видеоклип на премиера Бойко Борисов, на които той е  заснет да спи,  вижда се отворено чекмедже на нощното шкафче, пълно с пачки от банкноти по 500 евро и кюлчета злато, пистолет и т.н.  На специален брифинг с актива на ГЕРБ в парламента,  Борисов  обвини политическите си противници от всички посоки и зашеметяващо обяви, че президенът Радев го следи с дрон.   „.. Докарва ми го пред терасата пред входа. Аз лично казвам, че той ме следи с дрон„. По-късно смени няколко версии по въпроса, докато стигна до някоя си  „прекрасна госпожа  Мата Хари„,  която е използвала мъжката му слабост, за да го злепостави. От съобщението не се разбира дали самият Борисов е разпитван за Мата Хара, макар  от думите му да се разбираше, че  той знае коя е тя.

В края на месец юли т.г., прокуратурата образува досъдебно производство за незаконнно  ползване на СРС и записване на премиера.

Сега на практика прокуратурата похлупва един от големите скандали на  годината, свързани с министър председателя.

Цялото съобщение:

На 29.07.2020 г. Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикации в средствата за масово осведомяване и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК – използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Поради засиления обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

По досъдебното производство са назначени и изготвени технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане – 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време – близо година и половина.

По отношение на видеозаписа е установено, че във времевия промеждутък  от 21-вата до 22-рата секунди за кратко се вижда отражението на снимащия – жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли. С оглед установяване самоличността на лицето от видеозаписа са събрани възможните доказателства, но до момента същото не е установено.

В експертните заключения се отбелязва, че анализираните файлове не са оригиналните, поради което е невъзможно само въз основа на данните от тях да бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето. Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те.

Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК.  Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е – отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани. 

СГП обръща внимание на една от възможните хипотези по делото, с оглед задължението си да уведоми компетентната прокуратура при данни за осъществен състав на друго престъпление, различно от предмета на разследване по досъдебното производство.  Касае се за предположението, изложено от свидетели по делото, че приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства – от изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО; налице са манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането. 

В тази връзка следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава. Поради това наблюдаващите прокурори са отделили съответните материали, които са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура.

След извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори счита, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението.

Това е второ предколедно прокурорско произнасяне, което не открива данни за престъпно поведение на  премиера. Преди пет дни, на 18 декември т.г. спецпрокуратурата прекрати проверката за записите, в които се чуваше глас на досущ като този на премиера Бойко Борисов, който нарежда проверки, заканва се, хвали се и  говори цинизми по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева и др. Наблюдаващият прокурор бе категоричен – няма достатъчно данни за извършено престъпление.  Разследаване няма да има.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.