Последни новини
Home / Законът / 23,5 милиона лева е похарчил парламентът за заплати, не е ясно как депутатите харчат допълнителните пари за дейността си

23,5 милиона лева е похарчил парламентът за заплати, не е ясно как депутатите харчат допълнителните пари за дейността си

Defakto.bg
„ Трудно събрахме информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори“ – това коментира пред БНР  Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда за това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

По броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.  Често се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република.

Така през лятото имаше 10 на сто спад в доверието на парламента според данните на „Алфа рисърч“, а спадът през септември е вече 7 на сто. Това припомни Ива Лазарова.

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична е тази за промени в Конституцията, а друга интересна беше тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт“. Тя прекрати работата си в началото на тази година с едва 4 заседания – поясни още Лазарова.

„81 милиона лева е бил бюджетът на 44–ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати, а в  разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. – три средномесечни заплати в държавния сектор.

Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС- Делян Пеевски“, посочи Лазарова.

По думите й информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, те имат информация за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транпорт.

През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане – или една трета от тях, което е притеснително“.

В парламентарния контрол управляваща партия са и техните партньори са задавали най-малко въпроси.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.