Последни новини
Home / Законът / В “Държавен вестник”: Обнародваха сериозни изменения в Закона за административните нарушения и наказания

В “Държавен вестник”: Обнародваха сериозни изменения в Закона за административните нарушения и наказания

Defakto.bg

От днес са в сила промени в извънредния закон

Сериозни изменения в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) са обнародвани в днешния брой на “Държавен вестник”. Те влизат в сила след една година – от 23 декември 2021 г.

До тях се стигна след ударен предпразничен парламентарен труд по проекта на МС, който дълго бе отлежавал в деловодството на НС, а после бе приет на първо за първо четене, без да е минавал през правната комисия. В окончателния вариант сега той бе обогатен с  предложения на депутати, по иниициатива на Обединени патриоти в ЗАНН влезе безвъзмездният тред.

С всички промени можете да се запознаете тук.

Някои от тях са:

  • Към досегашните административни наказания – обществено порицание, глоба и временно лишаване от право на упражняване на професия или дейност, се добавя ново “безвъзмезден труд в полза на обществото”.  То ще се налага за нарушение, извършено повторно или системно. Като въпросният труд ще е не по-малко от 40 и не повече от 200 часа  годишно за не повече от две последователни години.
  • За маловажен случай не се налага наказание, а се отправя писмено предупреждение, че при извършване на друго подобно нарушение в рамките на една година вече ще има наказание.

А когато за административното нарушение е предвидено да се налага безвъзмезден труд,  преписката се изпраща на административнонаказващия орган, който я внася за решаване в съответния районен съд. Съдът я разглежда в едноличен състав, в присъствието на нарушителя (който има право на адвокатска защита), може да разпитва и свидетели. С решението си съдът налага наказание, изпраща материалите на прокурор за образуване на досъдебно производство или оправдава нарушителя.

  • Въвежда се възможност за споразумение между наказващия орган и нарушителя, по предложение на наказващия. То е окончателно и има последиците на влязло в сила наказателно постановление. Ако производството приключи със споразумение и с него се налага глоба,  тя е в намален размер – 70 на сто от минимума или от точно определения размер, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум, наказващият орган определя размера на глобата в размер не повече от 70 на сто от половината от максимума.
Споразумение не се допуска за повторно извършено нарушение, ако в рамките на 1 г. нарушителят вече е наказван или предупреждаван, ако деянието съставлява престъпление и ако признанието на нарушителя не се подрепя от събраните доказателства.
На обжалване и протест пред районния съд подлежат наказателното постановление, предупреждението, резолюцията за прекратяване на административнонаказателното производство и електронинят фиш. Компетентен е РС по извършването или довършването на административното нарушение, ако е извършено в чужбина – Софийският районен съд.
Въвежда се и съкратено съдебно производство пред РС при определени условия, включително признаване на фактите от наазателното постановление. Решението на районния съд подлежи на касационно обжалване пред административния съд, неговата дума е окончателна.
В днешния брой на ДВ са обнародвани и промените в Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него, които влизат в сила веднага. Те предвиждат намаляване или освобождаване от заплащане на наем за държавни и общински имоти по време на извънредната епидемична обстановка и два месеца след отмяната й при преустановена или намалена дейност заради Ковид-19. Както и разширяване на кръга на кандидатстващите за безвъзмездна финансова помощ.

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.