Последни новини
Home / Законът / В условията на пандемия: РЗИ няма да проверява съдебни сгради за епидемичен риск, не е нейна работа

В условията на пандемия: РЗИ няма да проверява съдебни сгради за епидемичен риск, не е нейна работа

Defakto.bg

Районната здравна инспекция в София отказа да извърши проверка на две съдебни сгради по сигнал на Софийския адвокатски съвет.

Сезиран от защитници, които всекидневно се явяват по дела и, съответно ежедневно са изложени на риск от заразяване с ковид, при неспазени противоепидемични мерки, САК поиска от РЗИ да бъде извършена проверка на сградите на Специализирания наказателен съд на ул. „Черковна“ № 90 и на Софийския районен съд – Наказателна колегия на бул. „Генерал Михаил Д. Скобелев“ № 23 и Гражданска колегия на бул. „Цар Борис III“ № 54, както и на изнесената регистратура (извън сградата на СРС – Гражданска колегия). Става дума за съдилищата, в които се гледат най-много мерки за неотклонение, от една страна, както и най-много граждански и наказателни дела, от друга. Писмото до РЗИ е подписано от Ивайло Данов.

Отговорът, подписан от д-р Илонка Маева, не оставя място за съмнение – проверка няма да има, други са отговорни за спазването на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравния министър. Конкретно – административните ръководители на съответните съдилища (за мерките в сградите) и МВР – за спазването на карантини и поставяне под изолация. (Пълният текст и на двете писма – тук)

Това е така. Но все пак кой контролира изпълнението от “отговорните”, ако не е РЗИ? Така че държавната отговорност за здравето на гражданите при пандемия наистина да е гарантирана, на дело.

В сайта на Министерството на здравеопазването функциите на инспекцията са описани така:

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) осъществяват държавната здравна политика на територията на областите в страната.

Тяхната дейност е насочена към изпълнението на следните стратегически цели:

  • Организиране и ефективно осъществяване на държавната здравна политика на територията на съответната област.
  • Превръщане на профилактиката в задължителен елемент на всички нива.
  • Засилване и повишаване ефективността на държавния здравен контрол.
  • Повишаване качеството на медицинското обслужване на населението.

В писмото на РЗИ до столичните адвокати се заявява:

“Заповедите на министъра на здравеопазването, свързани с възпиране разпространението на COVID-19, се отнасят за всички стопански субекти, обществени институции и държавни органи. Противоепидемичните мерки, свързани с ограничаване разпространението на новия коронавирус се изпълняват от ръководителите на държавните органи чрез прилагане на организационни мерки в зависимост от специфиата на работния процес и провеждане на здравно-хигиенни мероприятия (осигуряване на дезинфекция, спазване на лична хигиена на персонала, лични предпазни средства и др.)….

Контролът по изпълнението на противоепидемичните мерки, свързани с прилагане на организационни разпоредби и здравно-хигиенни мероприятия е задължение на ръководителя на съответното ведомство, към което следва да се обърнете. Необходимите противоепидемични мерки са обсъдени и не се налага издаване на предписание.

Контролът за спазването на разпоредените мерки на лицата, поставени под домашна изолация или карантина, се осъществява от органите на Министерството на вътрешните работи съгласно т. 17 от Заповед РД-01-648 от 10.11.2020 г. на министъра на здравеопазването“.

Обобщено: Не ни търсете!

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.