Последни новини
Home / Законът / Защо е неизвестна за прокуратурата известната на премиера „Мати Хари“, поиска да узнаем Христо Иванов

Защо е неизвестна за прокуратурата известната на премиера „Мати Хари“, поиска да узнаем Христо Иванов

Defakto.bg
Христо Иванов

Христо Иванов, бивш  министър на правосъдието и лидер на „Да, България“  внесе в Софийската градска прокуратура искане държавното обвинение да оповести материалите, въз основа на които е  взето решението да бъде спряно досъдебното производство за публикуваните през юли снимки и записи от жилището на министър-председателя Бойко Борисов в правителствената резиденция „Бояна“.  Във вторник прокуратурата обяви, че спира  досъдебното производство,  тъй като извършителят е останал неизвестен.

По стандарта „Гешев“ –  когато става въпрос за политически важни и обществено значими производства, искаме всички доказателства да бъдат публикувани, за да може обществото само да се увери в това колко сериозно е разследвано, пълно ли е, всестранно ли е и обективно ли е разследването. Или  става дума за едно замитане, както аз подозирам“, заяви пред журналисти Иванов на излизане от прокуратурата.

Няколко версии оповести  Христо Иванов по повод „неизвестния извършител“,  заради когото прокуратурата спря производството:  „Премиерът лично и нееднократно, а последно пред немската преса заяви, че знае за коя дама става дума, която според него е влязла и снимала в спалнята му„.  Ако Бойко Борисов знае коя е Мата Хари, която е снимала в жилището му, както твърди, но не го е казал на разследващите, влизаме в хипотезата да бъде разследвано дали не е затаил истината.Това потенциално може да ангажира неговата наказателна отговорност.  Ако прокуратурата не се е поинтересувала коя е Мата Хара, това вече говори за умишлено прикриване, каза бившият министър.

Той подозира, че в случая със спряното разследване става дума за сериозно замитане.  Дни по-рано спецпрокуратурата отказа да образува разследване и по проверката за записите с Борисов. Иванов, по чийто сигнал бе образувана проверката, още не е получил постановлението за отказа.

Бившият правосъден министър е удивен, че от  прокуратурата не могат да  установят дали кюлчетата и банкнотите, т.нар. веществени доказателства,  са истински, или реквизит. „Ние публикувахме номера на едното кюлче„, отбеляза Иванов и обясни, че по този номер кюлчето може да бъде проследено.

Според него изобщо не е изследван и друг въпрос – ако тези пари действително са намерени във вила „Секвоя“, има ли данни за необяснимо богатство. „Ако бяха използвали като основание тези данни, те биха дали основание на един друг стожер – Сотир Цацаров и неговата комисия КПКОНПИ, да се сезира и да направи пълна проверка на имотното състояние на премиера„, коментира Иванов.

Той  обобщи, че   Гешев и Борисов си разменят предколедни подаръци –   Гешев приключва темата със записите и снимките, а Борисов – с контрола върху главния прокурор чрез предложението на ГЕРБ за прокурор, който ще може да разследва главния.

Политикът добави, че е поискал от прокуратурата и по двата случая да се продължи разследването, да се публикуват всички материали по него така, както главният прокурор Иван Гешев многократно е казвал, че ще прави.

Да видим едно равно прилагане на стандарта „Гешев“. Освен това ще сезираме Европейския парламент. В началото на годината предстои ново изслушване на комисията LIBE, свързана с правосъдието в България, и ние ще се погрижим това замитане да бъде известно на комисията. Нека да знаят нашите партньори в Европа по какъв начин българската прокуратура замита това под килима“, заключи  Иванов.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.