Последни новини
Home / Законът / Искане: Обвинен за опетняване на флага да бъде настанен в психиатрия за изследване

Искане: Обвинен за опетняване на флага да бъде настанен в психиатрия за изследване

Defakto.bg

Ново искане за обвинения за хулиганство и опетняване на знамето Михаил Стефанов е внесено в Специализирания съд. Този път то е за настаняване на старозагореца в психиатрия за изследване.

Това съобщение на Специализираната прокуратура идва ден, след като Апелативният специализиран съд отмени определената на Стефанов гаранция от по-долния съд, остави без разглеждане искането за „задържане под стража“ и прекрати делото за мярката за неотклонение.

Даденото днес обяснение от спецпрокуратурата е, че още на 21 декември тя е внесла в първоинстанционния съд искането обвиненият да бъде изследван за вменяемост в психиатрична клиника. Преди обаче бе внесла протест срещу освобождаването на старозагореца под гаранция.

Както Де факто писа, Михаил Стефанов е обвинен по чл. 108 и чл. 325 НК заради два клипа с флага – единият заснет в Стара Загора, другият – в София, на ул. „Черковна“ край сградата на спецправосъдието.  Той вече бе осъден условно на две инстанции за подобни прояви и надраскан некролог на магистрат, след като бе изкарал девет месеца в ареста и води дело по ЗОДОВ.

Съобщението от днес:

„На 21 декември 2020 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализираният наказателен съд искане обвиняемият за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост – Михаил Михайлов от Стара Загора, да бъде настанен за изследване в психиатрична клиника.

Съобразявайки внесеното искане, на 22 декември 2020 г., на основание на чл. 70 от НПК, Апелативния специализиран наказателен съд остави без разглеждане мярката за неотклонение на Михайлов, докато не бъде решен въпросът с вменяемостта на лицето.

Михайлов е привлечен към наказателна отговорност  (за престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НКза това, че на 7 септември 2020 г., на неустановено място в гр. Стара Загора, уринирал върху знамето на Република България, заснел деянието си на видео и същия ден го публикувал в интернет пространството. На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появи нов видеоклип със същото със същото съдържание, този път недалеч от оградата на  специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ 90 в столицата.

За същото престъпление, извършено на 29 май 2018 г. пред сградата на Съдебната палата в София той бе осъден (на 18 юли 2019 г.от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Предстои Специализираният наказателен съд да се произнесе по искането на първоинстанционната прокуратура за установяване психиатричното състояние на обвиняемия“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.