Последни новини
Home / Законът / Догодина: ЧСИ избират ново ръководство през април, адвокатите – през май

Догодина: ЧСИ избират ново ръководство през април, адвокатите – през май

Defakto.bg

Адвокати, частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и нотариуси насрочиха общите си събрания за догодина.

Това се случва, след като през декември с преходни разпоредби в извънредния закон парламентът удължи с три месеца сроковете за провеждане на редовните общи събрания през 2021 г. първо на нотариусите и ЧСИ, а после и на адвокатите. Специалните им закони предвиждат общите събрания да се провеждат в последната събота и неделя на януари. Като за адвокатите тогава са общите събрания по колегии, а месец по-късно националното Общо събрание. Мотивът бе нарастващия брой на заразени с ковид и избягване на рисковете от разпространение на вируса, чрез струпване на много хора на едно място в началото на годината.
2021-а е изборна година за защитниците и за частните изпълнители.
С решение на Съвета на Камарата на ЧСИ общото събрание на професията е насрочено за последната събота и неделя на април 2021 г., информираха оттам в отговор на запитване. Става дума за 24 и 25 април. Тогава ще бъдат избрани нови Съвет на Камарата, контролен съвет и дисциплинарна комисия.
На същите дати ще се проведе и редовното Общо събрание на Нотариалната камара по решение на Съвета на нотариусите, става ясно от публикация на нейната страница.

На 22 декември с подписа на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова до председателите на адвокатските съвети в страната е изпратено уведомление за решение на ВАдС. А именно, че на 11 декември съветът е решил: „С оглед изменението в параграф 7, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и преодоляване на последиците от него Висшият адвокатски съвет счита, че общите събрания на адвокатските колегии следва да бъдат проведени през последната събота и неделя на април 2021 г., а Общото събрание на адвокатите от страната – през последната събота и неделя на май 2021 г.“ Решението ни бе изпратено от ВАдС.

Така адвокатите ще избират нов Висш адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд на 29 и 30 май. Ако има допълнителен избор, съответно, той би трябвало да е през юни.

Отсрочването на техните избори стана по предложение на депутата-адвокат Явор Нотев, чрез преходни разпоредби в Закона за здравето, с които бяха дописани преходните разпоредби в извънредния закон.

Πъpвoнaчaлнo Нотев бе предложил peдoвните oбщи cъбpaниe нa колегиите да се cвиĸат през втopaтa cъбoтa и нeдeля нa aпpил 2021 г. (10 и 11 април) , a peдoвнoтo Oбщo cъбpaниe нa aдвoĸaтитe – пpeз тpeтaтa cъбoтa и нeдeля нa мaй (15 и 16 май). Като пpи нyждa дoпълнитeлeн избop ce пpoвeждa в чeтвъpтaтa нeдeля нa мaй (23 май).  В крайна сметка обаче самият депутат измени предложенията си и така адвокатите просто бяха прибавени към oтлaгaтeлнaта ĸлayзa в извънpeдния зaĸoн зa нoтapиycи и ЧCИ.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.