Последни новини
Home / Законът / Догодина: ЧСИ избират ново ръководство през април, адвокатите – през май

Догодина: ЧСИ избират ново ръководство през април, адвокатите – през май

Defakto.bg

Адвокати, частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и нотариуси насрочиха общите си събрания за догодина.

Това се случва, след като през декември с преходни разпоредби в извънредния закон парламентът удължи с три месеца сроковете за провеждане на редовните общи събрания през 2021 г. първо на нотариусите и ЧСИ, а после и на адвокатите. Специалните им закони предвиждат общите събрания да се провеждат в последната събота и неделя на януари. Като за адвокатите тогава са общите събрания по колегии, а месец по-късно националното Общо събрание. Мотивът бе нарастващия брой на заразени с ковид и избягване на рисковете от разпространение на вируса, чрез струпване на много хора на едно място в началото на годината.
2021-а е изборна година за защитниците и за частните изпълнители.
С решение на Съвета на Камарата на ЧСИ общото събрание на професията е насрочено за последната събота и неделя на април 2021 г., информираха оттам в отговор на запитване. Става дума за 24 и 25 април. Тогава ще бъдат избрани нови Съвет на Камарата, контролен съвет и дисциплинарна комисия.
На същите дати ще се проведе и редовното Общо събрание на Нотариалната камара по решение на Съвета на нотариусите, става ясно от публикация на нейната страница.

На 22 декември с подписа на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова до председателите на адвокатските съвети в страната е изпратено уведомление за решение на ВАдС. А именно, че на 11 декември съветът е решил: „С оглед изменението в параграф 7, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и преодоляване на последиците от него Висшият адвокатски съвет счита, че общите събрания на адвокатските колегии следва да бъдат проведени през последната събота и неделя на април 2021 г., а Общото събрание на адвокатите от страната – през последната събота и неделя на май 2021 г.“ Решението ни бе изпратено от ВАдС.

Така адвокатите ще избират нов Висш адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд на 29 и 30 май. Ако има допълнителен избор, съответно, той би трябвало да е през юни.

Отсрочването на техните избори стана по предложение на депутата-адвокат Явор Нотев, чрез преходни разпоредби в Закона за здравето, с които бяха дописани преходните разпоредби в извънредния закон.

Πъpвoнaчaлнo Нотев бе предложил peдoвните oбщи cъбpaниe нa колегиите да се cвиĸат през втopaтa cъбoтa и нeдeля нa aпpил 2021 г. (10 и 11 април) , a peдoвнoтo Oбщo cъбpaниe нa aдвoĸaтитe – пpeз тpeтaтa cъбoтa и нeдeля нa мaй (15 и 16 май). Като пpи нyждa дoпълнитeлeн избop ce пpoвeждa в чeтвъpтaтa нeдeля нa мaй (23 май).  В крайна сметка обаче самият депутат измени предложенията си и така адвокатите просто бяха прибавени към oтлaгaтeлнaта ĸлayзa в извънpeдния зaĸoн зa нoтapиycи и ЧCИ.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.