Последни новини
Home / Законът / Голямата камара на Евросъда в Страсбург задължи Турция незабавно да освободи опозиционен лидер. Последва хакерска атака

Голямата камара на Евросъда в Страсбург задължи Турция незабавно да освободи опозиционен лидер. Последва хакерска атака

Defakto.bg

А Ердоган обвини ЕСПЧ в „лицемерие“

Признаване на шест нарушения на основни човешки права и задължаване на турската държава незабавно да освободи от ареста опозиционния политик Селахатин Демирташ, до неотдавна съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите. Това е сред последните решения на Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург за 2020 г. Освен това Турция трябва да плати общо 60 400 евро на Демирташ – 3 500 евро за материални вреди, 25 000 евро – за морални и 31 900 евро разноски.

Решението е постановено на 22 декември, а на следващия ден  сайтът на ЕСПЧ става обект на мащабна хакерска атака, която го прави временно недостъпен. За вероятна връзка между двете събития съобщават от Европейския съд.

Кюрдският политик Селахатин Демирташ е арестант от ноември 2016 г., като обвиненията срещу него варират и нарастват, по тях се образуват паралелни процеси. Сред тях – обвинения за терористична пропаганда, подбуждане на сблъсъци със силите за сигурност, връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация. Заплашват го 142 години затвор. Той е задържан, бидейки депутат, когато Демократичната партия на народите е трета политическа сила. Политикът е зад решетките и при ключови за Турция събития – конституционния референдум през 2017 г. и президентските и парламентарни избори през 2018 г. Той води предизборната кампания за президент от килията. По негови жалби няколко пъти се произнася включително Конституционният съд в южната ни съседка.

Сегашното решение на 17-членната Голяма камара на ЕСПЧ, председателствана от Ксения Туркович (зам.-председател на ЕСПЧ), в която участва и българският съдия Йонко Грозев, е впечатляващо.

Със 16 на 1 гласа съдиите установяват нарушение на чл. 10 от европейската конвенция – правото на свобода на изразяване.

С 15 на 2 гласа – нарушение на чл. 5,1 – арест, непочиващ на обосновано предположение твърдените престъпления да са действително извършени.

Със 16 на 1 гласа – нарушение на чл. 5,3 – необосновано продължило задържане.

Със 16 на 1 гласа – нарушение на чл. 5,4 – с горното заключение.

Единодушно, със 17 „за“ нарушение на чл. 3 от Протокол 1 – право на свободни избори

Със 16 на 1 гласа – нарушение на чл. 18 – рестрикции извън обхвата на допустимите ограничения на права

А с 15 на 2 гласа Голямата камара задължава турската държава да осигури незабавното освобождаване на Демирташ по силата на чл. 46 от евроконвенцията – задължителна сила и изпълнение на решенията.

На „особено мнение“ по отделните параграфи на решението са останали турският съдия в ЕСПЧ Саадет Юксел, Кристоф Войтичек (Полша), Ладо Шантуриа (Грузия) и Péter Paczolay (Унгария).

Четирите години, които Демирташ е прекарал в затвора, са „просто прикритие за скрита политическа цел“. Задържането му, особено по време на двете критични предизборни кампании през 2017 и 2018 г., „е преследвало скритата цел да задуши плурализма и да ограничи свободата на политическия дебат“, които са „в основата на концепцията за демократичното общество“, заявява Голямата камара.

И още – отношението към Демирташ, според съда, „не само лишава хиляди избиратели от представителство в националното събрание, но също така изпраща опасно послание до цялото население и значително намалява обхвата на свободния демократичен дебат“.

Налице е и намеса в гарантираното от конвенцията право на свобода на изразяването, чрез премахване на парламентарния имунитет на Демирташ вследствие на конституционна промяна от 2016 г. (засегнала над 100 представители), въдворяването му в следствения арест, образуваните наказателни производства срещу него включително за публични речи. В същото време националните юрисдикции не са посочили конкретни данни или факти, които да сочат на обосновани подозрения да е извършил твърдяните престъпления, смята ЕСПЧ. Така е нарушено и правото на опозиционния политик да бъде избиран, както и да упражява парламентарния си мандат.

Показателна е реакцията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – след произнасянето на решението на Голямата камара той обяви, че ЕСПЧ лицемерно защитава терорист. Както и че Европейският съд си противоречи, защото през 2009 г. постановил, че няма нарушения на правата по случай, свързан със затварянето на баската националистическа партия „Батасуна“. „Ако ЕСПЧ иска да бъде уважавана от Турция, трябва да постави под въпрос собствените си противоречия“, заключава Ердоган. И не оставя съмнение – няма да изпълни и това решение на Европейския съд. Какви ще са последиците и дали ще ги има от страна на  Съвета на Европа, предстои да видим.

Това е второ решение на ЕСПЧ по делото „Демирташ“. Първото е на седемчленна камара на съда от ноември 2018 г. и – само в една част – се разминава с Голямата камара. В него се приема, че арестът на Демирташ може да е  по „обосновано подозрение“ за извършване на престъпление, но посочените причини за продължаване на задържането му представляват необоснована намеса в правото на свободно изразяване на мнение. Тогава също бе обявено, че удължаването на задържането му по време на кампаниите за конституционния референдум и за парламентарните и президентски избори заглушават плурализма и политическите дебати, които са в сърцето на идеята за демократично общество. През ноември 2018 г. ЕСПЧ заявява и че държавата-ответник трябва да осигури прекратяването на предварителното задържане на жалбоподателя, постановено в рамките на наказателното производство, предмет на настоящото дело, възможно най-скоро, освен ако не са налице нови основания или са представени нови елементи, оправдаващи продължаването на предварителното задържане.

Делото стига до Голямата камара по сезирания и от Демирташ, и от Турция.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.