Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ с искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и брат й Александър-Скилър

КПКОНПИ с искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и брат й Александър-Скилър

Defakto.bg
Александър Деянов-Скилър

Искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и нейния брат Александър е внесла КПКОНПИ в последните дни на тази година. Това установи проверка Де факто. Общата сума е за над 600 000 лева.

Двата иска са заведени в Софийския градски съд. И – засега – са последния епизод от поредната гръмка акция, стартирала през пролетта. В която прокуратурата очевидно търсеше, може би и продължава, връзки с бизнесмена Васил Божков, чиито обвинения нараснаха до 18, но той е в Обединените арабски емирства. Дотук усилията са безуспешни.

Лиляна, известна в миналото и като певицата Лилана, нейният съдружник Мартин Димитров и брат й Александър (бийтбокс изпълнителят Скилър) са обвинени за организирана престъпна група за точене на евросредства. Първоначално за ръководител на ОПГ-то спецпрокурорите сочеха Димитров, но после това им твърдение отпадна. Отделно срещу Лиляна и Мартин има още две обвинения – за отправяни заплахи срещу длъжностни лица от АПИ (за което единодушно и двете инстанции на специализираното правосъдие признават, че няма доказателства) и за представяне на неверни данни по европроекти. Последното се появи тъкмо преди поредно дело срещу ареста на Лиляна в Апелативния специализиран съд.

В момента Деянова и Димитров вече са на свобода, всеки срещу 40 000 лева гаранция. Александър-Скилър, който не бе арестант, обаче отказа да плати определената му още през май гаранция от 50 000 лева и, в знак на протест срещу несправедливите обвинения, се беше приготвил да влезе в килия. Но не го арестуваха.

Исковата молба на КПКОНПИ срещу Лиляна Деянова е за отнемане на имущество на стойност 306 000 лева, като “незаконно”. Тя е от 18 декември,  делото в СГС е образувано на 21 декември.

Искът срещу Александър Деянов е за гражданска конфискация на имущество за 301 000 лева, като претенциите на КПКОНПИ са и срещу “Скилър” ЕООД. Този иск е от 22 декември, тогава е образувано и делото в Софийския градски съд.

Във въпросните дела КПКОНПИ трябва да обоснове твърдяната разлика между “законно” и налично имущество, чието отнемане се иска, след извършени проверки. Като съдиите не са единодушни за доказателствените стандарти в гражданската конфискация у нас.

Дотук комисията, председателствана от Сотир Цацаров, не е поискала отнемане на имущество от Мартин Димитров от СГС. Но, според публикация, по искане на КПКОНПИ в страната вече са наложени възбрани върху негови фирми, включително “Нованор” ООД, в която са съдружници с Лиляна. Стойността на обезпеченията била ооло 390 000 лева.

Известно е също, че след гръмкото оповестяване на обвиненията през пролетта, НАП направи обширна данъчна ревизия на Деянова.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.