Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ с искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и брат й Александър-Скилър

КПКОНПИ с искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и брат й Александър-Скилър

Defakto.bg
Александър Деянов-Скилър

Искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и нейния брат Александър е внесла КПКОНПИ в последните дни на тази година. Това установи проверка Де факто. Общата сума е за над 600 000 лева.

Двата иска са заведени в Софийския градски съд. И – засега – са последния епизод от поредната гръмка акция, стартирала през пролетта. В която прокуратурата очевидно търсеше, може би и продължава, връзки с бизнесмена Васил Божков, чиито обвинения нараснаха до 18, но той е в Обединените арабски емирства. Дотук усилията са безуспешни.

Лиляна, известна в миналото и като певицата Лилана, нейният съдружник Мартин Димитров и брат й Александър (бийтбокс изпълнителят Скилър) са обвинени за организирана престъпна група за точене на евросредства. Първоначално за ръководител на ОПГ-то спецпрокурорите сочеха Димитров, но после това им твърдение отпадна. Отделно срещу Лиляна и Мартин има още две обвинения – за отправяни заплахи срещу длъжностни лица от АПИ (за което единодушно и двете инстанции на специализираното правосъдие признават, че няма доказателства) и за представяне на неверни данни по европроекти. Последното се появи тъкмо преди поредно дело срещу ареста на Лиляна в Апелативния специализиран съд.

В момента Деянова и Димитров вече са на свобода, всеки срещу 40 000 лева гаранция. Александър-Скилър, който не бе арестант, обаче отказа да плати определената му още през май гаранция от 50 000 лева и, в знак на протест срещу несправедливите обвинения, се беше приготвил да влезе в килия. Но не го арестуваха.

Исковата молба на КПКОНПИ срещу Лиляна Деянова е за отнемане на имущество на стойност 306 000 лева, като „незаконно“. Тя е от 18 декември,  делото в СГС е образувано на 21 декември.

Искът срещу Александър Деянов е за гражданска конфискация на имущество за 301 000 лева, като претенциите на КПКОНПИ са и срещу „Скилър“ ЕООД. Този иск е от 22 декември, тогава е образувано и делото в Софийския градски съд.

Във въпросните дела КПКОНПИ трябва да обоснове твърдяната разлика между „законно“ и налично имущество, чието отнемане се иска, след извършени проверки. Като съдиите не са единодушни за доказателствените стандарти в гражданската конфискация у нас.

Дотук комисията, председателствана от Сотир Цацаров, не е поискала отнемане на имущество от Мартин Димитров от СГС. Но, според публикация, по искане на КПКОНПИ в страната вече са наложени възбрани върху негови фирми, включително „Нованор“ ООД, в която са съдружници с Лиляна. Стойността на обезпеченията била ооло 390 000 лева.

Известно е също, че след гръмкото оповестяване на обвиненията през пролетта, НАП направи обширна данъчна ревизия на Деянова.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.