Последни новини
Home / Законът / Пламен Димитров: От 1 януари „прословутите“ 24 лева на ден стават 75% от средния осигурителен доход за м. октомври

Пламен Димитров: От 1 януари „прословутите“ 24 лева на ден стават 75% от средния осигурителен доход за м. октомври

Defakto.bg

От гледна точка на работодателите картината не е оптимистична, отбеляза президентът на КНСБ

Тристранният съвет обсъжда нови срокове на схемата 60/40

Около 250 000 работни места бяха спасени устойчиво през тези девет месеца, откакто върви пандемията. Безработицата се увеличи само с 30 000 души всъщност, можеше да бъде много повече, ако не бяха мерките, посочи  президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БТВ. За тях отидоха около 630 млн. лева за 11 000 предприятия  това е равносметката за работещите, уточни той. От гледна точка на работодателите картината не е толкова оптимистична. Много от мерките не стигнаха до бизнеса по ред причини най-вече административни и заради забавяне на обработката на документи и много сложни процедури, отбеляза Пламен Димитров.  Нашето предложение беше да бъде определен процент от оборота и всяка фирма да получи някаква сума, каза той по повод днешното извънредно онлайн заседание на Тридстранния съвет.

Мерките са разхвърляни и хаотични и голяма част от хората не ги разбраха, отдавна трябваше да бъдат консолидирани,  коментира още президентът на КНСБ.

Пламен Димитров прогнозира, че ще има нужда и до края на 2021 г. да продължат мерките за справяне с последствията от пандемията. Според него предстои тепърва и възстановяването на брутния вътрешен продукт

На днешното на заседанието на тридстранния съвет ще бъде обсъждана и промяна в размера на компенсациите от 24 лева на ден.  Според Димитров  „прословутите“ 24 лева, които даваха на ден, от 1 януари става 75% от средния осигурителен доход от месец октомври.

Това е далеч повече от 24 лева в зависимост от това за каква заплата си работил,  смята  Димитров.  Помощта се дава на работници по мярката „Запази ме“, които са в неплатен отпуск, заради пандемията и новото частично затваряне на бизнеса за не повече от 2 месеца.

На извънредно онлайн заседание  социалните партньори ще обсъдят продължаване на мярката 60 на 40 за запазване на заетостта. Предвижда се удължаване на срока за изплащане на средствата – до 31 март догодина.  С промяната на постановлението за продължаването на мярката 60 на 40 се разширява и кръгът на работещите, за които работодателите ще могат да кандидатстват за изплащане на средства за запазване на заетостта.  Това ще са онези, които от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск или работата им е била преустановена на основание обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за октомври 2020.

До 15 януари 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средствата за периода от 1 октомври до 31 декември 2020.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.