Последни новини
Home / Законът / Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ – първото на Апелативния спецсъд за 2021-а година

Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ – първото на Апелативния спецсъд за 2021-а година

Defakto.bg

В първата работна седмица ще гледат и казуса с добричката прокурорка Румяна Желева

Гръмкото дело срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и бизнесмена-издател Иво Прокопиев ще е първото дело на Апелативния специализиран съд за 2021 г. Процесът е насрочен за 6 януари, става ясно от съобщение на съда.

Обвиненията за ощетяване на държавата при продажбата на миноритарния й дял в ЕВН през 2014 г., повдигнати през 2017 г. и дали повод включително за налагане на запори за милиони от КПОНПИ, се сринаха в съда тази година, на първа инстанция. На 28 юни Специализираният съд обяви: щета няма, престъпления също. И чете: „Невинни!“ за шестимата обвинени – освен Трайков (настоящ кмет на „Средец“), Пропокиев и Дянков на подсъдимата скамейка бяха също изпълнителният директор и служители на инвестиционния посредник „Булброкърс“ Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Първият финал бе знаменателен с факта, че не остави вратичка за съмнения, предположения, недоразумения. Твърденията, че Ивo Πpoĸoпиeв e пoдбyдил Cимeoн Дянĸoв дa cĸлючи cдeлĸaтa зa пpoдaжбaтa нa минopитapния пaĸeт aĸции в ЕVN, eĸcфинaнcoвият миниcтъp нacтoявaл тoвa дa cтaнe пo ĸpитepии, ĸoитo дa oблaгoдeтeлcтвaт “Бyлбpoĸъpc”, бившият минитър на енергетиката и икономиката допуснал безстопанственост в особено големи размери, са куха конструция, бе присъдата. Защото издателят е винен за изразени становища и срещи на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество, при положение, че тези действия не само не са противоправни, но и са смисълът на събирането на тристранката. А разпоредена по делото счетоводна екпертиза установи, че държавата не само не е била ощетена, а е спечелила – продажбата е извършена на цени над пазарната стойност.

Тези изводи бяха емблематични и за друго – че обвинителната власт може и се ползва и за натиск върху „неудобната“ журналистика.

Очаквано, оправдателните присъди са протестирани от прокуратурата. Тръгва епизод 2.

В първата работна седмица на новата година, на 8 януари, АСНС ще гледа и делото срещу прокурорката от ОП-Добрич Румяна Желева. То бе върнато от Върховния касационен съд на въззивната инстанция за ново разглеждане заради липсата на мотиви по част от решението.

Прокурор Желева бе обвинена за използване на служебното положение, за да спре полицейса проверка срещу съпруга си през 2012 г. и за лъжесвидетелстване. По първото обвинение тя бе оправдана на две инстанции, по второто осъдена на пробация, като АСНС бе увеличил срока на пробационните мерки на 1 година и 6 месеца.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.